Duurzaam bouwen kan op verschillende manieren belicht worden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een woning te laten bouwen, met zonnepanelen op het dak. Zo hoef je weinig grijze stroom af te nemen, om je elektrische apparatuur van voldoende stroom te voorzien. Evenals dat je warm kunt douchen door het zonlicht op de zonnepanelen! Een andere manier waarop je duurzaam bouwen kunt bekijken, is het bouwen met een minimale kans op complicaties. Een voorbeeld van zo’n complicatie is een lekkage in huis. In dit artikel geven we je drie tips, die helpen een lekkage te voorkomen.
Tip 1: schakel altijd een loodgieter in voor loodgietersklussen
Loodgietersklussen lijken wellicht eenvoudig, maar zijn dat doorgaans niet! De kans is bijvoorbeeld relatief groot, dat leidingstukken niet goed op elkaar aansluiten. Via de speling die hierbij ontstaat kan er vocht uit de leidingen sijpelen. Schakel om deze reden altijd een loodgieter in voor het uitvoeren van loodgietersklussen. Bekijk hier de hulp die een loodgieter je hierbij kan helpen.
Tip 2: laat onderhoud aan de dakbedekking uitvoeren
Niet alleen rond leidingen kunnen lekkages ontstaan. Ook loop je het risico op een lekkage onder de dakbedekking. Zorg er daarom voor dat de dakbedekking regelmatig onderhouden wordt door een dakdekker. De dakdekker kan eventuele slijtage verhelpen, door scheurtjes en barstjes dicht te branden. Op deze manier sijpelt er niet langer vocht bij je woning naar binnen.
Tip 3: sluit buitenleidingen af in de winter
Tijdens de wintermaanden kan het in de nachten gaan vriezen. Grondvorst zorgt er mogelijk voor, dat het water in de buitenleidingen bevroren raakt. Het water zal hierdoor uitzetten, waarbij de druk op de leidingwanden sterk toeneemt. In het ergste geval knappen de leidingen, waarbij een ernstige lekkage ontstaat. Je voorkomt dit door de leidingen aan het begin van de winter af te sluiten.