Duurzaamheid is een onderwerp wat steeds meer mensen bezighoudt tegenwoordig. Vele mensen doen dat al in huis of pakken bijvoorbeeld de fiets naar het werk in plaats van de auto. Maar had je ook gedacht aan het verduurzamen van je tuin? Door je tuin te verduurzamen kan je je impact op het milieu een stuk omlaag brengen.
Gebruik duurzame materialen in de tuin
Iets wat we al langer in huis doen, is het gebruik maken van duurzame materialen. Dit zouden we ook in de tuin moeten. Denk bijvoorbeeld een hout beton schutting. Een hout beton schutting gaat jaren mee door het beton. De basis van de schutting is beton, die in de grond gegraven wordt. De houten tuinschermen worden daarboven geplaatst waardoor ze niet in aanraking met de grond en daardoor niet vochtig wordt door de grond. Daarnaast kan je ook tweedehands tegels in de tuin leggen. Tegels gaan lang mee en het is natuurlijk mooi meegenomen als je tegen van iemand kan overnemen die ze anders toch weg zou doen. Zo bespaar je het milieu en je eigen portemonnee.
Begin een moestuin
De leukste manier om je tuin duurzaam te maken is, is het aanleggen van een moestuin. Door het zelf kweken van groente en fruit ben je duurzaam bezig. Door zelf groente en fruit te kweken zorg je ervoor dat jouw groente en fruit minder aantal kilometers hoeven af te leggen. Een ander voordeel wat erbij komt kijken, is dat je weet waar je groente en fruit vandaan komen en er niet onnodig chemicaliën op zijn gespoten die je anders binnen krijgt.
Gebruik duurzame verlichting in de tuin
Een mooie tuin kan natuurlijk niet zonder verlichting. Wil je verlichting in de tuin? Kies dan wel voor ledverlichting. Ledverlichting is de meeste zuinige verlichting en gaat ook jarenlang mee. Een nog duurzamere optie is verlichting op basis van zonne-energie. Hierdoor maak je geen gebruik van elektra, maar wek je energie op door middel van de zon overdag.
Doe aan composteren in de tuin
Het composteren van je groente, fruit en tuinafval, is een duurzame manier om van dit soort afval af te komen. Door dit afval te composteren, laat je eigenlijk het afval rotten. Het verrotte afval kan je dan gebruiken als bodemverbeteraar van bijvoorbeeld de moestuin. Hoe doe je dit? Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om het afval weg te gooien. Gebruik een compostbak waar je het afval kan weggooien. Zorg voor variatie in het afval. Doe bijvoorbeeld niet een hele grote lading tuinafval in één keer in de bak. Doe bijvoorbeeld een deel tuin, dan groente en fruit en dan weer een laag tuinafval. Doorluchting is ook belangrijk in compostbak, schep daarom de bak eens in de zoveel weken even om. De beste plek voor een compostbak is onder een boom. De bak mag namelijk niet te nat of te droog worden.
Vang regenwater op
Het is zonde dat we alle regenwater zomaar de grond in laten verdwijnen. Veel duurzamer is het opvangen van regenwater om vervolgens het water te gebruiken voor besproeiing. Het beste is om het water in een grote ton op te vangen. Leg de bak wel in de schaduw zodat algen minder kans krijgen.