Er komt steeds meer bij duurzaam bouwen kijken. Zo worden normen voor milieumanagementsystemen tegenwoordig steeds belangrijker. Om als organisatie te voldoen aan milieuzorg is de ISO 14001 opgesteld. Voor 15 september 2018 moeten alle organisatie voldoen aan deze norm. Dit is ook van belang voor organisaties in de bouwsector omdat bouwprocessen op dit punt voortdurend veranderen. Maar naast dat je bedrijfsvoering moet voldoen aan de milieunormen, is het van belang om te werken met BIM (Building Information Modelling). In dit artikel leg ik het milieumanagement ISO 14001 en BIM uit.
Wat is milieumanagement?
Een milieumanagementsysteem richt zich specifiek op het beheersen en verbeteren van de prestaties op milieugebied en duurzaamheid. Het doel is om te voldoen aan wet- en regelgeving, beheersing van milieuprestaties en streven naar permanente verbetering. Het milieumanagementsysteem kent een verbetercyclus: je meet milieuprestaties, onderneemt actie en meet de resultaten. Dan herhaalt dit proces zich.
Norm: ISO 14001
De meest bekende norm voor milieumanagementsysteem is de ISO 14001. De ISO 14001 is de internationale standaard voor milieumanagement. Deze internationaal geaccepteerde norm geeft aan waar een goed milieumanagementsysteem aan moet voldoen. Deze norm is opgesteld om organisaties te helpen om hun verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van het milieu. Ook staat er beschreven hoe een organisatie milieu risico’s procesmatig kan beheersen en indien mogelijk kan voorkomen. Het is mogelijk om hier een certificaat voor te behalen. Een organisatie ontvangt een certificaat als het voldoet aan alle eisen. Hiermee kun je aantonen als organisatie dat je duurzaam bouwt!
Voordelen ISO 14001 Milieumanagement
Een beter milieumanagement leidt tot minder afval. Je bespaart kosten doordat je minder energie, water en grondstoffen gebruikt. Ook voorkom je er boetes mee. Maar het allerbelangrijkste is nog wel dat je duurzaam bouwt!
BIM – Building Information Modelling
Building information modelling (BIM) is een op modellen gebaseerd concept dat inzicht biedt voor het sneller, economischer en duurzamer creëren en beheren van bouwprojecten. Alle gegevens worden in elke fase (ontwerp, bouw, beheer en onderhoud) opgenomen in dit model. Hiermee werken alle bouwpartners samen. Voordat je echt gaat bouwen, worden alle gebouwelementen met hun eigenschapen en relaties vastgelegd. Je gaat dus eerst virtueel bouwen. Het voordeel is een BIM-model altijd up-to-date is. Hierdoor is betere coördinatie mogelijk. Vooral het verlagen van de faalkosten leidt tot grote winst. Met BIM werk je dus efficiënter en zo bespaar je kosten. Hierdoor is er meer ruimte om de ontwikkeling binnen het bouwproces te leggen op duurzaamheid.