Brandpreventie is heel belangrijk als je aan het bouwen of verbouwen bent. De kans is groot dat je allerlei werkzaamheden uitvoert of laat uitvoeren die voor brandgevaar kunnen zorgen. Dus hoe doe je dat nu precies, brandveilig (ver)bouwen?
Brandveilig bouwen
Als je een nieuw huis laat bouwen, dan is het belangrijk dat er aan het Bouwbesluit wordt voldaan. Wel fijn om te weten: de bouwbedrijven waarmee je samenwerkt, kennen de regels van het Bouwbesluit, dus je hoeft er niet zelf op te letten. Zo kun je op twee oren slapen.
Brandveilig verbouwen
Er zijn ook regels voor verbouwen, maar die moet je enkel volgen als er sprake is van het daadwerkelijk verbouwen van een gebouw. Verandert de functie van een kamer alleen? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de wetgeving. Toch is het belangrijk om op te letten: als er bijvoorbeeld gelast wordt, kunnen de vonken voor brand zorgen. Huur dus altijd professionals in die weten wat ze doen.
Woon je in een appartementsblok en werken er vaklui aan de gemeenschappelijke ruimtes? Dan hoef je daar zelf niets aan te regelen. Mocht er bijvoorbeeld worden gelast, dan is de kans groot dat de gemeenschappelijke brandmeldinstallatie tijdelijk wordt uitgezet, maar dan wordt de firma die de werkzaamheden uitvoert door de verzekeraar verplicht om brandwachten in te schakelen. Zij zorgen ervoor dat de werkzaamheden veilig gebeuren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken!
De brandveiligheid van je woning verbeteren tijdens de verbouwing
Als je bijvoorbeeld in en oudere woning woont, dan is een renovatie ook hét uitgelezen moment om de brandveiligheid van je eigen woning te verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor brandwerende materialen, die de verspreiding van het vuur vertragen. Gooi dus snel de oude materialen weg tijdens je renovatie! Na je renovatie kan het ook handig zijn om even je oude rookmelders te vervangen door spiksplinternieuwe modellen. De laatste jaren zijn ze immers nóg beter geworden – en je wilt toch dat je net gerenoveerde woning veilig blijft?