In elke buurt zijn er wel een paar te vinden, zeker in buurten waar veel gezinnen met kinderen wonen: speeltuinen of in ieder geval een paar speeltoestellen.
Duurzaamheid is steeds belangrijker, dus ook op het gebied van speeltuinen. Maar is een speeltuin duurzaam? En hoe kan een speeltuin duurzaam ingericht worden? Lees snel verder en kom meer te weten over een duurzame speeltuin!
Hergebruik
Speeltoestellen gaan ongeveer 15 jaar mee, voordat ze aan vervanging toe zijn. Met de technieken van tegenwoordig kunnen deze speeltoestellen hergebruikt worden. De onderdelen die echt toe zijn aan vervanging worden vervangen en de rest wordt hergebruikt. Sommige speeltoestellen worden gecombineerd tot een nieuw toestel.
Meegroeitoestellen
Het bedrijf IJslander is gespecialiseerd in sport- en speeloplossingen. Ook zij zijn bezig met duurzaamheid en willen speeltoestellen mee laten groeien met de kinderen in de buurt. Het Click & Playsysteem is een meegroeisysteem, dat meegroeit met de buurt. Worden de kinderen te oud voor bepaalde speeltoestellen? Dan kunnen de speeltoestellen gemakkelijk vervangen worden.
De speeltoestellen zijn vervangbaar en rouleerbaar en daarmee dus duurzaam. Wanneer de speeltoestellen op de ene plek niet meer nodig zijn, kunnen ze ergens anders worden ingezet. Dit is ook nog eens kostenbesparend.
Ondergrond en materialen
Naast de speeltoestellen zelf is de omgeving ook van belang. De omgeving moet veilig zijn, maar ook hier speelt duurzaamheid een rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houtsnippers, deze hebben een lange levensduur en kunnen daarna nog gebruikt worden. Ook gras is een goede optie, dit is helemaal natuurlijk en ook nog eens een veilige valondergrond.
Ook het materiaal van het speeltoestel is van belang. Tegenwoordig kunnen veel materialen gerecycled worden, bijvoorbeeld staal. Dit is ook onderhoudsarm en heeft een lange levensduur, net als hout. Deze materialen zijn daarom erg geschikt voor speeltoestellen.
Natuurspeeltuinen
Naast gewone speeltuinen zijn er ook natuurspeeltuinen. Deze speeltuinen hebben vaak geen speeltoestellen of speeltoestellen van duurzaam en natuurlijk materiaal. De speeltuinen liggen in bijvoorbeeld het bos, waar alle ruimte is om vrij te spelen. Met zandvlaktes en boomstammen worden speelplekken gecreëerd, waar kinderen vies mogen worden en hun fantasie kunnen gebruiken.
Je eigen duurzame speeltoestel
Woon je niet in de buurt van een speeltuin en wil je zelf wat speeltoestellen aanschaffen voor in de tuin? Kies dan ook voor duurzaam! Maak gebruik van duurzame materialen, zoals hout. Plaats een rekstok of schommel op het gras, zodat je direct een natuurlijke en veilige valondergrond hebt.
Natuurlijk groeien je kinderen op en op een gegeven moment maken ze minder tot geen gebruik meer van de speeltoestellen. Zorg daarom dat het toestel relatief makkelijk (niet te makkelijk, het moet wel veilig blijven natuurlijk) te verplaatsen is, geef het aan een ander gezin, zodat zij er plezier van kunnen hebben.
De keuze is reuze!
Zoals je hebt gelezen zijn er genoeg opties voor een duurzame speeltuin of duurzaam speeltoestel. Plezier en duurzaamheid worden gecombineerd, zo zitten er alleen maar voordelen aan lekker buitenspelen.