Duurzaam verbouwen doe je zo!

Duurzaam verbouwen doe je zo!

Duurzaam verbouwen is belangrijk in deze tijd. Zo houd je rekening met het milieu en gebruik je materialen die een prettig woonklimaat creëren. Maar wat houdt duurzaam verbouwen nu eigenlijk precies in? Dat je alleen maar natuurlijke materialen gebruikt met eco keurmerk? Of materialen hergebruikt? Of spullen zonder gifstoffen koopt? In deze blog vertellen we je er meer over. Ook geven we je een aantal tips hoe je duurzaam kunt verbouwen.

Wat is duurzaam verbouwen?

Duurzaam verbouwen betekent eigenlijk dat je je carbon footprint zo laag mogelijk probeert te houden. Je kunt dit op allerlei manieren doen:

  • Je huis energieneutraal maken met extra isolatie, groendak, zonnepanelen of warmteboiler.
  • Verbeteren van je energielabel en energiezuinige apparaten of boiler kopen.
  • Bij een verbouwing streven naar hergebruik. Denk aan een tweedehands keuken, gebruikt hout of gereedschap.
  • Bewust materiaalgebruik met lage impact en ECO of FSC keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan hennepbeton of -blokken, leemstuc of kalkverf.

Zoek naar gebruikte materialen

Bedenk voordat je aan de slag gaat eerst of je de ruimte ook echt gaat gebruiken. Anders is het zonde van de energie. Gebruik vervolgens zoveel mogelijk tweedehands materialen of sloopmateriaal. Je kunt tegenwoordig vrijwel alles tweedehands kopen in kringloopwinkels of online, van schuifpui tot vloer of keuken. Koop de nieuwe materialen zoveel mogelijk bij dezelfde leverancier en zo dichtbij mogelijk bij huis. Bedenk ook welke meubelen je kunt hergebruiken na je verbouwing. Wil je ze graag tijdelijk opslaan? Dan is ‘hoeveel ruimte heb ik nodig?’ een belangrijke vraag. Met deze handige online tool kun je het snel berekenen.

Kies voor duurzame materialen

Wanneer je hout koopt, let dan op het FSC keurmerk en kies liever nog voor sloop- of gebruikt hout. Bekijk ook of het hout van dichtbij komt en lang meegaat. Koop je stenen? Bekijk dan hoe deze zijn geproduceerd, met welke stoffen en van hoe ver ze moeten komen. Plaats liever niet teveel steen in je tuin. Materialen die water doorlaten zijn veel beter voor het ecosysteem.

Maak gebruik van apps

Wij geven hier een paar tips maar er zijn heel veel mogelijkheden wanneer je duurzaam gaat verbouwen. Hiervoor bestaan allerlei handige apps. Installeer deze op je telefoon en laat je uitgebreid adviseren over de juiste materialen en duurzame opties.

Bespaar op je watergebruik

Ook op je waterverbruik kun je veel besparen. Plaats een regenton in de tuin. Installeer ook een grijswatersysteem dat water hergebruikt. Plaats waterbesparende kranen, toiletten. wasmachine en douchekoppen. Zo bespaar je honderden liters water per jaar. Het levert niet zoveel op qua geld maar is wel veel beter voor het milieu.

Plaats lage temperatuurradiatoren 

Met een lage temperatuurradiator kun je veel energie besparen. Deze radiator werkt met water op een lage temperatuur. En desondanks wordt de ruimte toch heerlijk warm. Plaats deze radiatoren echter liever niet in een slecht geïsoleerd huis.

Maak een groendak

De grote hoeveelheid fijnstof en CO2 in de lucht is een groot probleem. Planten nemen fijnstof en andere gifstoffen op en zetten CO2 om. Een groendak is dus een perfecte bijdrage aan een beter milieu. Het is ook helemaal niet zo duur en je kunt er kant-en-klare systemen voor kopen. Maak je er een moestuin van, dan heb je ook nog eens heerlijke biologische groente.