Een tuinafval container huren? Dit moet je weten!

Een tuinafval container huren? Dit moet je weten!

Heb jij een flinke tuin? En ben je van plan om binnenkort die tuin op te knappen? Dan is een kleine gft-bak waarschijnlijk niet voldoende. Daarom wordt het huren van tuinafval bak steeds populairder. Dit zijn grote containers speciaal toegewijd aan gft-afval.

Maar hoe duur is het nou om zo’n container te huren? Dat gaan we behandelen in dit artikel.

De huurprijs die je betaalt voor een tuinafval container is afhankelijk van twee variabelen: de ruimtelijke inhoud en de huurperiode. Logischerwijze is een groter formaat duurder. De gemiddelde huurperiode van afvalcontainers ligt rond de 5 a 6 weken. Het kleinste formaat van een afvalcontainer is 3m³; als je deze 6 weken huurt, betaal je ongeveer €160,00. Het grootste formaat is een container van 30m³ als je deze 6 weken huurt, betaal je rond de €750,00.

Hieronder heb ik een kleine tabel gemaakt van de prijzen voor 6 weken huren:

Formaat Prijs voor 6 weken Prijs per m3
3m³ €161 €54
6m³ €198 €33
10m³ €245 €25
15m³ €515 €34
30m³ €715 €24

Waarom verschilt de prijs zo erg

De grootste kostenpost van een tuinafval container is zijn de transportkosten. Als de container eenmaal staat dan zijn de kosten relatief laag, maar om de container ergens te krijgen is redelijk wat werk voor nodig. Daarom is de gemiddelde huurperiode ook 6 weken.

Uit de tabel komt naar voren dat het grootste formaat relatief gezien het goedkoopste is; wat heel erg logisch is. Maar de 15m3 is relatief duurder dan de 10m3. De reden hiervoor zit hem wederom in de transportkosten.

Waarvoor kan ik een tuinafval container allemaal voor gebruiken?

Een tuinafval container is geen dumpplaats waar je al je troep in kwijt kan. Het is, zoals gezegd, een bak toegewijd aan gft-afval. Hieronder volgt een lijstje van wat er wel in mag:

  • Takken tot 25 cm dikte
  • Bladeren
  • Struiken
  • Gras (mag maximaal 20% van de inhoud bevatten)

Dit lijkt weinig, maar het is meer dan voldoende voor 90% van de tuin klussen.

Nou hebben we besproken wat er wel in mag, maar hieronder volgt een lijst van materialen die er niet in mogen:

  • Compost
  • Aarde en potgrond
  • Zand en grondafval
  • Asbest of soortgelijke materialen
  • Boomstammen
  • En andere niet-organische materialen

Deze materialen mogen niet in de containers, omdat ze de container kunnen beschadigen of omdat de volgende huurder er last van kan hebben. Materiaal als compost maak de container vies en dat zal eerst schoongemaakt moeten worden.

Mogen de containers nat worden?

Een veelgestelde vraag is de vraag: mogen containers nat worden. Het antwoordt hierop is: ja, containers mogen nat worden. Maar het liefst zo min mogelijk. De containers zijn gemaakt uit metalen en metalen kunnen nou eenmaal niet zo goed tegen water.

Natuurlijk worden de containers bewerkt, zodat ze beter tegen water kunnen, maar geen water is alsnog beter.

Dus als jij binnenkort jouw tuin wil gaan opknappen dan weet je wat je te doen staat. Kies een formaat waar voldoende afval en past, want je wil er achteraf liever niet achter komen dat het afval niet allemaal erin past.