Of je er nu blij mee bent of niet, het feit blijft dat je bij de verkoop of de verhuur van je woning een geldig energielabel aan de andere partij moet overhandigen. Zo weet de kopende of hurende partij precies hoe het ervoor staat met de energiezuinigheid van de woning. Heeft jouw woning op dit moment een slecht energielabel, zoals energielabel D of E? En wil je dat label graag iets omhoog krikken voordat je je woning in de verkoop of de verhuur doet? Lees dan zeker even verder, want in deze blog hebben we vier manieren op een rijtje gezet waarmee je het energielabel van je woning kunt verbeteren.
Het begint allemaal met een goede isolatie
Je kunt nog zo veel investeren in een goed verwarmingssysteem, als de warmte aan alle kanten je woning uit “vliegt” heb je er maar weinig aan. Een beter energielabel voor je woning begint dan ook met een goede isolatie. Door je woning op de juiste manier te isoleren, blijft de warmte veel beter in huis en hoef je minder te stoken. Vergeet naast het isoleren van de muren en de vloer ook het dak niet. Veel warmte gaat namelijk via het dak verloren.
Van enkel glas naar dubbel glas of zelfs HR++ of HR+++
Waar ook veel warmte door ontsnapt, zijn de ramen. Loop je woning nog eens grondig na en bekijk goed welk soort glas geplaatst is. Zijn je ramen nog van enkel glas voorzien? Dan doe je er goed aan om dit te vervangen door dubbel glas. Nog beter is HR++ glas. Plak er nog een extra plusje achter en je hebt het beste soort glas te pakken. HR+++ glas isoleert het allerbeste, maar heeft daarentegen wel een speciaal soort kozijn nodig waar dit type driedubbel glas in geplaatst kan worden.
Investeer in hoog rendement verwarmingssystemen
Nu de isolatie van je woning (inclusief ramen!) in orde is, kun je je aandacht richten op de verwarmingsbronnen. Mocht je nog een ouderwetse cv-ketel in je woning hebben hangen, dan kun je een hoop energie besparen wanneer je deze vervangt door een HR-combiketel. Deze ketels hebben een hoog rendement. Alle verbruikte energie wordt ook daadwerkelijk in warmte omgezet. Sterker nog: dankzij de condensatiewarmte kan bij HR-combiketels het rendement oplopen tot wel 111 procent. Nog energiezuiniger zijn warmtepompen. Al zijn dit soort verwarmingssystemen wel een grote investering.
Wek zelf energie op met zonnepanelen
Ook het aanbrengen van zonnepanelen op het dak heeft een positieve invloed op de hoogte van het energielabel. Wanneer je zonnepanelen op je woning hebt, win je een deel van de verbruikte energie zelf weer terug. Zo valt het energieverbruik onderaan de streep lager uit, waardoor je energielabel verbetert.
Energielabel aanvragen?
Wil je graag een energielabel aanvragen in Amsterdam? Ook woon je juist helemaal aan de andere kant van het land? Waar je ook woont, bij Label-Up vraag je eenvoudig en snel een geldig energielabel voor jouw woning aan. Ook kun je hier terecht voor het aanvragen van een goedkoop energielabel voor bedrijfspand. Bekijk de mogelijkheden op de website.