Nu de gasprijzen massaal door het dak gaan en de warmtepompen en zonnepanelen niet zijn aan te slepen bereiden we ons allemaal voor op een dure winter. Waar de één acuut besluit koud te douchen trekt de ander drie dikke truien aan op een gure dag. Allemaal manieren om te voorkomen dat de rekening onbetaalbaar wordt. Hele slimme en goede acties. Maar naast het kijken naar besparingen en alternatieve mogelijkheden om warmte op te wekken, is het ook goed om te kijken naar de plekken waar de warmte eenvoudig doorheen lekt. Welke plek vaak vergeten wordt maar misschien wel de grootste verspiller van warmte is? Wij verklappen ‘m!
Het dak op
Zoals je misschien wel weet heeft warmte, en dus warme lucht, de neiging om op te stijgen. Het circuleert als het ware rond in een ruimte. Niet voor niks wordt er bij een brand altijd geadviseerd om laag bij de grond te blijven, daar is het relatief het koelst en is nog het meeste zuurstof. Wanneer je dak niet goed geïsoleerd is, zal de warme lucht dan ook deels verdwijnen. Een effect wat je juist bij het verwarmen van je woning wilt voorkomen. Je dak, zowel binnen als buiten, goed onderhouden is hierbij de basis. Dakpannen vervangen en het voorkomen van tocht bij rottende dakramen zijn daarbij de basis. Laat dakpannen dan ook tijdig vervangen en vraag de professional om raad.
Extra jasje
Want wanneer je toch bezig bent met je dak, is het aan te raden of het in jouw geval kan lonen om extra isolatie aan te brengen op het dak. Dit kan zowel binnens- als buitenshuis plaatsvinden. Laat je hierover informeren. Een extra laagje tussen je dak en de dakpannen kan significant verschil opleveren op je rekening. Ook isolatie aan de binnenkant kan je aardig wat euro’s schelen. Euro’s die je eenmaal investeert, maar die zich door de hoge gasprijzen snel terugbetalen.
Kortom, wat er niet uitgaat hoeft er ook niet in. Dit geldt zeker voor het geval van warmte binnenshuis. Het voordeel van een goed geïsoleerd huis is natuurlijk niet alleen dat het warmte vasthoudt in de winter en daarmee veel duurzamer én voordeliger is. Het werkt ook de andere kant op, in de zomer zorgt het ervoor dat een woning niet ontzettend snel opwarmt. Het houdt warme lucht juist buiten. Zeker bij oude woningen (gebouwd voor de jaren ’70) kan deze investering een groot resultaat met zich meebrengen. Kortom, je weet wat je te doen staat; je moet het dak op! Succes!