Veel producten, in allerlei industrieën, worden gemaakt door vloeibaar materiaal in een mal te gieten. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten metalen, maar ook aan plastics. In een gieterij worden mallen gemaakt, waar de materialen in worden gegoten: zo krijgen ze vorm. Er zijn een aantal verschillende technieken om te gieten. Hier bespreken vier veel voorkomende manieren om een gietstuk te maken: zandgieten, coquillegieten, spuitgieten, verlorenwasgieten.
1. Zandgieten
Het zandgieten is een techniek waarbij – de naam zegt het al – zand wordt gebruikt als afgietsel. Een speciaal type zand vormt de ‘vormholte’ in de matrijs, waar het uiteindelijk materiaal (meestal metaal) in gegoten kan worden. Zandgieten is vooral geschikt om middelgrote tot erg grote producten te maken. Vanwege de ruwheid van het oppervlakte kan gekozen worden voor nabewerking van het gietwerk.
2. Coquillegieten
Bij het coquillegieten – ook wel lage-drukgieten – wordt gebruikt gemaakt van een metalen matrijs. Deze zogenaamde ‘coquille’, of schelp, bestaat uit twee helften. De vorm wordt, meestal met de hand, gevuld met vloeibaar materiaal. Dankzij de zwaartekracht stroomt het materiaal in de vorm en wordt er een product gevormd. Coquillegieten is handig omdat dezelfde vorm steeds opnieuw gebruikt kan worden. De nauwkeurigheid is dus groot, zo wordt het veel gebruikt om complexe, interne holten te produceren met behulp van coquillegieten.
3. Spuitgieten
Anders dan de voorgaande processen is spuitgieten een geheel automatisch proces. Spuitgieten is een veelgebruikte manier om plastic te gieten. Vloeibaar metaal of plastic met een laag smeltpunt wordt met druk in de mal gespoten. Spuitgieten is erg snel en heel nauwkeurig en heeft een lage prijs per eenheid. Er zijn weinig nabewerkingen nodig en het is makkelijk om complexe vormen te maken.
4. Verlorenwasgieten
Verlorenwasgieten, is een gietmethode waarbij wordt gewerkt met een model van was. Aan de hand daarvan wordt een mal gevormd. Verlorenwasgieten is geschikt voor kleine tot middelgrote producten. De oppervlaktekwaliteit is erg goed en er zijn complexe vormen mogelijk, waarbij de mal ook niet lossend hoeft te zijn (er worden zogenaamde gietkanalen gebruikt). Dat maakt het erg geschikt voor kleine, precieze producten en voor een breed scala aan materialen.
Giettechnieken voor verschillende doelen
Er zijn veel verschillende giettechnieken. Afhankelijk van het product, de oplage, de precisie en de gewenste kwaliteit kan een van de bovenstaande methodes worden gebruikt.