Je gehoor beschermen tijdens het klussen

Je gehoor beschermen tijdens het klussen

Tijdens het klussen wordt er veel kabaal gemaakt. Dit komt omdat er veel hakwerk en breekwerk wordt uitgevoerd, maar ook doordat er misschien zal worden geboord of getimmerd. Al deze werkzaamheden voer je misschien zonder moeite uit, maar je oren kunnen er veel hinder van ondervinden zonder dat je het door hebt. Het is dus belangrijk om je oren altijd te beschermen tijdens het klussen. Als je merkt dat je, met name, hoge tonen niet meer goed kunt horen, dan kan dit te maken hebben met een gehoorbeschadiging. De ernst van een gehoorbeschadiging kan altijd worden vastgesteld door de audicien tijdens een hoortest.

Gehoorbeschadiging door harde geluiden

Tijdens het klussen krijg je te maken met vele harde geluiden. Geluid heeft te maken met trillingen die in je oren komen en die via het slakkenhuis en trommelvlies worden omgezet in geluid dat je kan horen. Als de trillingen te heftig worden doordat bijvoorbeeld de geluiden in de omgeving te luid zijn, dan kan je trommelvlies beschadigen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer goed kan horen. Het is dus altijd belangrijk dat je ervoor zorgt dat je gehoor goed beschermd wanneer het voor een (lange) tijd wordt blootgesteld aan harde geluiden.

Je gehoor op de juiste manier beschermen

Bij de verschillende bouwmarkten zijn er verschillende accessoires te vinden waarmee je ervoor kan zorgen dat je gehoor goed wordt beschermd. Deze gehoorbeschermers zijn makkelijk op het hoofd te plaatsen en sluiten de oren goed af zodat je op een veilige manier aan de slag kunt gaan met het klussen zonder dat je gehoor beschadigd raakt. Naast de grote gehoorbeschermers heb je ook pluggen die je makkelijk in de gehoorgang kan steken. Sommige mensen vinden deze makkelijker om te gebruiken tijdens het klussen.

Je gehoor laten testen bij een audicien

Als je toch denkt dat je al een gehoorbeschadiging hebt opgelopen, dan kun je de mate hiervan laten testen bij een audicien. Deze voert een hoortest uit, vaak met piepjes, om vast te stellen in hoeverre je gehoor beschadigd is. Daarnaast kan hij of zij een plan van aanpak met je bespreken om verdere schade te voorkomen.