Het aantal woningen met zonnepanelen in Nederland stijgt al jaren in hoog tempo. Dit met name toe te schrijven aan twee factoren. Enerzijds is er steeds meer bewustwording omtrent ons klimaatprobleem en anderzijds zijn zonnepanelen de laatste jaren stukken goedkoper geworden. Waar je vroeger ontzettend veel geld kwijt was aan een dak vol zonnepanelen kun je anno 2021 met een paar duizend euro wel klaar zijn. De kans is dan ook groot dat, mocht je momenteel nog geen zonnepanelen op de woning hebben, je interesse hebt in de aanschaf van zonnepanelen. In deze blog geven we je daarom enkele tips die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste zonnepanelen voor jouw woning!
Eigen stroomopwekking
Voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om de potentiële stroomopwekking op jouw dak te berekenen. Hoe hoger deze potentiële stroomopwekking, hoe meer stroom je kunt produceren op je dak. Voor het grootste deel van de Nederlandse huishoudens kan het gemakkelijk uit om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Sommige daken liggen echter zo ongelukkig ten opzichte van de zonrichting dat de zonnepanelen veel te weinig stroom opwekken. Het is verstandig om dit voorafgaand aan de plaatsing en de aanschaf van de panelen te controleren!
Efficiëntie zonnepanelen
Je hebt als eigenaar van zonnepanelen meer invloed op de efficiëntie van de zonnepanelen dan je waarschijnlijk zult denken. Er zijn met name twee dingen die uit het oog springen als het gaat om het efficiënter maken van de eigen zonnepanelen. Zo functioneren zonnepanelen een stuk beter op een groen dak en zijn de zonnepanelen daarnaast een stuk efficiënter als ze schoongehouden worden. Je kunt de zonnepanelen schoon houden door ze simpelweg iedere maand even af te nemen. Dit scheelt je zo al enkele procenten in de stroomproductie. Daarnaast produceren zonnepanelen op een groen dak zoals gezegd efficiënter stroom dan op een niet-groen dak. Met een groen dak doelen we niet op de kleur van het dak, maar op de beplanting van het dak. De planten die rondom de panelen staan zorgen ervoor dat de panelen makkelijker warmte kunnen kwijtraken en hierdoor niet overhit raken.