Een rolsteiger die iedere klus aan kan, dat is wat u zoekt. Maar in de wereld van steigers zijn er tegenwoordig vele aanbieders, merken en types verkrijgbaar. Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog gaan we u verder helpen met uw zoektocht. Een steiger kopen is namelijk een kostbare investering waarvan u hoopt dat deze jarenlang mee gaat. Welkom in de wondere wereld van klimmateriaal!
Rolsteiger basiscomponenten
De rolsteiger is een verrijdbare stellage waarmee u op hoogte klussen kan voltooien. Een dergelijk product moet veilig zijn tijdens gebruik. Niet alleen de kwaliteit van het materiaal draagt hieraan bij, ook moet een steiger bestaan uit voldoende onderdelen. De basis onderdelen van een rolsteiger bestaan dan ook uit opbouwframes, schoren, steigerwielen en vloeren. Hierop aansluitend is het ook van belang dat u in het bezit bent van een kantplankset en (afhankelijk van de werkhoogte) stabilisatoren die de stabiliteit garanderen.
- Koop alleen steigermateriaal die voldoen aan de EN-131 norm
- Kies voor voldoende schoren en vloeren
- Houd rekening met de actuele opbouwregels
Rolsteiger voor professioneel gebruik | opbouwregels
Als u een rolsteiger professioneel wilt opbouwen, dan gelden hier zogenaamde opbouwregels voor. Wat houden deze regels voor u als ondernemer met personeel in? Omdat er veel ongelukken gebeurden tijdens de op -en afbouw van steigers heeft men besloten om met nieuwe regelgeving te werken. Deze regelgeving houdt in dat een platform pas betreden mag worden, zodra er leuningen rondom aanwezig zijn. Hiervoor zijn de zogenaamde heupleuningen ontwikkeld. Deze leuningen hangt u als het ware vooraf in de opbouwframes, vervolgens mag u de volgende etage enkel en alleen door het platform met luik betreden. U klimt als het ware binnendoor in uw stellage.
- Minder kans op ongelukken, doordat u op deze manier werkzaam bent
- Steigers zijn stabieler en de kans op verkeerd opbouwen wordt geminimaliseerd
- Minder onderdelen, meer overzicht
- Voorkomt boetes
Hoe vaak moet een rolsteiger gekeurd worden?
Veilig gebruik van een rolsteiger staat niet alleen met de aanschaf van goedgekeurd steigermateriaal. Na uw aankoop zult u periodiek uw steiger moeten inspecteren zodat kapotte, of versleten onderdelen tijdig worden vervangen. De wetgever geeft aan dat steigermateriaal periodiek gekeurd moet worden, met een minimum van eenmaal per jaar. Deze keuring mag u als bedrijf zelf uitvoeren, mits hiervoor een deskundige en objectieve keurmeester is aangesteld. Deze keurmeester dient alle documentatie goed te administreren, tevens is het raadzaam om hem/haar ieder jaar een opfrissingscursus te laten volgen.
Rolsteiger kopen: waar u over na moet denken!
Kwaliteit en veiligheid van een rolsteiger is natuurlijk erg belangrijk, echter moeten we ook naar een andere zijde kijken: een steiger moet financieel ook betaalbaar zijn, want iedereen wil namelijk een stellage voor weinig geld. Zaken waar u voor uw aanschaf goed over na moet denken hebben wij puntsgewijs voor u opgesomd:
- Welke breedte bent u benodigd?
- Wat moet de lengte van het platform zijn?
- Wilt u een lichtgewicht platform, of volstaat hout ook?
- Moet de steiger voldoen aan de nieuwe opbouwregels?
Vele zaken dus waar u rekening mee moet houden, daarom adviseren wij u om in gesprek te zijn met een partij die u deskundig en vrijblijvend verder kan helpen. Een goede adviseur in deze is de firma laddersenrolsteigers.nl, die jarenlange ervaring in deze branche heeft en up-to-date is met betrekking tot de actuele wet -en regelgeving.