Tips voor duurzaam (ver)bouwen!

Tips voor duurzaam (ver)bouwen!

De bouw kan een enorm verspillende en vervuilende branche zijn. Daarom is het erg van belang om hier bewust van te zijn en een paar goede keuzes te maken, om de impact van jouw bouwproject op de omgeving te verminderen. We geven je graag een paar tips die erg makkelijk te implementeren zijn.

Verlichting

In huis wordt verlichting ook vaak genoemd als een manier om te bezuinigen en duurzamer te leven. Ook in de bouw gelden deze tips. Laat geen onnodig licht branden en gebruik duurzame verlichting zoals ledverlichting. Je kunt gemakkelijk je led bouwlamp online kopen. Voor nog meer duurzame lichtbronnen kijk je verder naar een led straatlamp of een led schijnwerper. Door duurzame en zuinige lichtbronnen te gebruiken tijdens de bouw of verbouwing minimaliseer je de impact en (ver)bouw je duurzamer.

Ledverlichting is redelijk bekend als een duurzame lichtbron, maar wat maakt ledverlichting eigenlijk beter dan andere lichtbronnen? Dit komt voornamelijk door de lange levensduur en de hoge efficiëntie. Een ledlamp gaat tien tot dertig keer langer mee dan andere soorten lichtbronnen zoals gloeilampen. Daarnaast verbruikt een ledlamp veel minder energie dan andere lichtbronnen terwijl deze even veel licht kan genereren. Dit kan tot wel 70% besparen aan energieverbruik. Als laatst heeft ledverlichting ook de voordelen dat deze geen warmte produceren en geen giftige stoffen bevatten. Veel duurzame voordelen, waarvoor je alleen maar hoeft over te stappen op een betere lamp.

Slopen met beleid

Een andere makkelijke manier om duurzaam bezig te zijn is door te slopen met beleid. Kijk vóór het slopen eens goed rond naar materialen die nog van waarde kunnen zijn. Verwijder alles wat nog bruikbaar is voorzichtig en probeer deze te bewaren, te verkopen of er op een andere manier een nieuw leven aan te geven. Ook veel losse materialen kunnen nog opgeknapt worden of worden hergebruikt. Gooi niet zomaar alles klakkeloos in een container. Dat is wel de snelste optie, maar niet de meest duurzame. Als je duurzaamheid in jouw verbouwing belangrijk vindt, neem je even de tijd om een groot deel van je oude materialen op de juiste manier af te voeren.

Gebruik circulaire materialen

Nadat je zo zorgvuldig bent geweest bij de sloop wil je geen huis gaan bouwen of verbouwen met materialen die na een eventuele renovatie in de toekomst geen functie meer hebben. Denk hierover na voor je gaat bouwen en houd hier rekening mee bij het maken van je plan. Wat gebeurt er met de materialen die je nu kiest, wanneer deze over zoveel jaar weer verwijdert zouden worden?