Waar op letten bij een energielabel bedrijfspand aanvragen?

Waar op letten bij een energielabel bedrijfspand aanvragen?

Van plan om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen? Of ben je nog aan het onderzoeken of een energielabel voor jouw bedrijfspand verplicht is? In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten als je van plan bent om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen. Voor een geldig energielabel voor je bedrijfspand is het nodig om een gecertificeerd energieadvies bedrijf in te schakelen. Waar moet je nog meer op letten? Lees het hieronder!

Wat is een energielabel precies?

Bij het aanvragen van een energielabel voor je bedrijfspand wordt er een opname van het pand ingepland. Bij deze opname wordt er door een EPA-U adviseur een inspectie van het bedrijfspand uitgevoerd om het energieverbruik in kaart te brengen. Tijdens de inspectie wordt er onder andere gelet op: isolatie, verwarming en verlichting. De gemaakte notities door de inspecteur worden later op kantoor uitgewerkt tot een energieprestatieadvies rapport met daarin energiebesparende maatregelen en een geldig energielabel.

Voor een energieprestatieadvies rapport en een geldig energielabel is het nodig om een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Via EnergielabelOffertes.nl kan je gemakkelijk bij meerdere aanbieders een energielabel aanvragen. Het energielabel geeft de energiezuinigheid van je bedrijfspand aan door verschillende klassen van A tot G. Waarbij labelklasse-A het meest energiezuinig is.

Energielabel bedrijfspand verplichting

Wist je dat bij verhuur of verkoop van een bedrijfspand een energielabel verplicht is? Sinds 2015 geldt deze verplichting waarbij pandeigenaren tijdens de overdracht over een geldig energielabel in bezit moeten hebben. Is er geen geldig energielabel aanwezig? Dan riskeer je een enorme boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.

In principe is een energielabel voor alle bedrijfspanden verplicht. Echter zijn er een aantal uitzonderingen. De gebouwen waarvoor de labelplicht niet geldt hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Monumenten
  • Opslagruimtes
  • Gebouwen met een religieuze functie
  • Onverwarmde gebouwen
  • Vrijstaande gebouwen kleiner dan 50 m2
  • Tijdelijke gebouwen
  • Fabriekshallen

Goedkoop energielabel voor je bedrijfspand aanvragen

De prijzen van energielabel aanbieders verschillen enorm. Daarom is het handig om online meerdere offertes op te vragen. Zo kan je meerdere energieadvies bedrijven met elkaar vergelijken en de goedkoopste aanbieder van een energielabel voor je bedrijfspand kiezen. Beschik jij nog niet over een energielabel voor je bedrijfspand? Dan is het belangrijk om deze tijdig aan te vragen om een boete te voorkomen.