Een schone leefomgeving en een financieel gezond bedrijf: zaken die veel mensen, en zeker ook agrariërs, na aan het hart zullen liggen. Nou zijn deze doelen voor velen hetzelfde, maar vaak blijkt de realisatie lastiger dan gedacht. Want milieubewust leven willen we allemaal wel, maar het kost allemaal niet niks. Hoe mooi zou het dan zijn om het leveren van een bijdrage aan een schonere leefomgeving te kunnen combineren met een winstgevend project? Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar veel boeren zijn er inmiddels achter dat dat al de realiteit is! Door te investeren in zonnepanelen investeer je nu direct al in een groener milieu, en draai je binnen 8 jaar al winst op jouw panelen! Het lijkt ingewikkeld, maar dat valt mee en wel om de volgende redenen:
Voor verbruikers van elektriciteit zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen door de overheid om het financiële gat te overbruggen, en het daarmee aantrekkelijker te maken om te kiezen voor groene energie, in plaats van vervuilende, grijze stroom. Deze grijze stroom ontstaat uit energiebronnen die niet duurzaam zijn, en deze manier van energie opwekken zorgt voor een deel voor de milieu- en luchtvervuiling waar we momenteel mee te kampen hebben. Deze regelingen zijn voor kleinverbruikers de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA). De KIA zal voor velen al bekend zijn. Door de KIA mag het een percentage van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst. Dit percentage kan oplopen tot wel 28% van het investeringsbedrag, en is dus zeer voordelig!
Wat mooi is: de KIA is combineerbaar met de EIA. Hij werkt eigenlijk hetzelfde als de KIA, maar mag alleen gebruikt worden bij duurzame investeringen. Door deze twee te combineren kunnen er zeer gunstige rendementen gehaald worden, aangezien het percentage dat via de EIA nog extra van de fiscale winst kan worden afgetrokken op kan lopen tot 54,5%!
Voor boeren met een kleinverbruikersaansluiting kan door deze subsidies een zeer rendabel plaatje ontstaan, waardoor investeren in zonnepanelen een niet te missen kans is om een steentje bij te dragen aan het milieu.
Ook voor grootverbruikers is er een regeling: de SDE+ subsidie. Deze geldt alleen voor gebruikers met een grootverbruikersaansluiting, en moedigt ook de overstap naar duurzame energie aan. Deze ‘subsidie duurzame energie’ wordt verdeeld door de overheid, en zorgt voor erg gunstige terugverdientijden. Wilt je hier meer over weten? Kijk dan op onze site!
Tot slot, veel boeren maken zich zorgen of hun dak wel stevig genoeg is voor een zonnestroominstallatie. Uiteraard verschilt het per dak hoeveel gewicht het kan houden, maar door de verschillende manieren van aansluiten is er veel mogelijk, ook voor op het oog zwakke daken! Ook zal er natuurlijk nooit zomaar gebouwd worden, alles wordt eerst zorgvuldig doorgerekend.
Bij Zonnestroom Nederland zijn wij er voor jouw en helpen we je graag vanaf het begin tot het eind. Wij zijn erop gebrand het verduurzamingsproces voor jou zo makkelijk en zo leuk mogelijk te maken. Om te laten zien wat de mogelijkheden zijn stellen wij met zorg een adviesrapport voor jou op, dat exact op je situatie aansluit. Ben je geïnteresseerd geraakt of heb je vragen? Kijk dan op www.zonnestroomnederland.nl of bel 085-0655480.