Er gaat anno 2019 geen dag meer voorbij zonder dat je niet wat leest over duurzaamheid, CO2 of uitstoot. We moeten het gebruik van plastic verminderen, alles moet recyclebaar zijn en we moeten minder CO2 uitstoten. Een goede optie om op jouw eigen manier ook thuis een steentje bij te dragen is door tuinhuizen, carports of een uitbouw van duurzaam hout te laten maken. Uit jaarlijkse cijfers van de universiteit van Hamburg blijkt dat elke kubieke meter hout die stenen materiaal vervangt 1,1 ton aan CO2 uitstoot scheelt. Dus waarom zou je die uitbouw of carport van steen maken, wanneer dat ook van hout kan?
Wat is een houtbouwer?
Een houtbouwer is een persoon of bedrijf dat door middel van houten materialen verschillende constructies kan maken. In de realiteit gebeurd het vaak dat er professionele houtbouwers worden benaderd om een veranda, schuur of houten carport te maken. Dit omdat het zelf natuurlijk enorm veel tijd, kennis en kunde kost om een houten constructie te maken. Ook is het prettig dat je niet zelf op zoek hoeft naar de materialen, want de houtbouwer heeft dit vaak op voorraad of weet dit gemakkelijk en scherp in te kopen.
De voordelen van houtbouw
Er zijn tal van voordelen verbonden aan houtbouw. Houtbouwers beschikken vaak over een eigen werkplaats of loods, waardoor zij vaak een constructie kunnen bouwen zonder dat klanten er last van hebben. Vaak kost het slechts één dag om de houten constructie op locatie te bouwen. Doordat de constructie snel opgebouwd kan worden is de kans ook nog eens kleiner dat je last hebt van weersinvloeden tijdens de bouw.
Ook niet onbelangrijk is dat houtbouw energiezuinig en milieuvriendelijk is ten opzichte van traditionele bouw. Er komt minder afval voort uit houtverwerking dan bij het bouwen op de traditionele manier. Een bijkomend voordeel is dat het houtafval kan worden hergebruikt. Hout is gemakkelijk te recyclen. Bij de productie van houten constructies wordt er gemiddeld ook minder energie verbruikt dan bij het bouwen met beton en staal. Ook nog eens gunstig voor het milieu!
Met houtbouw kan er ook vaak worden gekozen of het hout dat wordt gebruikt afkomstig is uit duurzame, speciale bossen waar ook herbeplanting plaatsvindt. Wanneer je dit doet, worden er voor de bouw van je constructie ook weer bomen terug geplant, om de CO2 uitstoot die is voortgekomen uit het kappen van de boom weer te compenseren.
Tenslotte staat houtbouw ook bekend om de goede isolatiewaardes. Wanneer je houtbouw combineert met sterke isolatie kan je fors besparen op je energierekening. Woningen in de houtskeletbouw bevatten vaak namelijk veel open houten ruimtes, waar het isolatiemateriaal gemakkelijk in geplaatst kan worden. Hierdoor kan je in de zomer én winter heerlijk vertoeven in bijvoorbeeld je houten tuinhuis of houten schuur.
Een geschikte houtbouwer vinden
Wanneer je een houtbouwer wilt inschakelen, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. De belangrijkste punten zijn om te letten op de opleveringsdatum, prijs en kwaliteit van de houtbouwer. Staat de houtbouwer bekend om zijn mooie bouwwerken of zijn er veel mensen die spreken over afspraken die niet worden nagekomen? Ga eens goed op onderzoek uit voor je de keuze maakt. Ook is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de datum van oplevering. Vaak is dit toch wel een aantal maanden in de toekomst, dus wees er op tijd bij als je bijvoorbeeld in de zomer wilt genieten van je tuinhuis of veranda.