Wat je moet weten over gordijnen

Wat je moet weten over gordijnen

eet jij alles al wat je moet weten over gordijnen? Via dit artikel kun je jezelf testen. Een paar tips om mee te beginnen:

  • Wil je het interieur van je woning op een snelle en relatief eenvoudige manier een oppepper geven? Kies dan voor nieuwe gordijnen, daar kan je een woonruimte een heel andere uitstraling mee geven.
  • Heeft jouw huis geen hoge plafonds? Kies dan voor semi-transparante gordijnen in een lichte kleur. Het voorkomt dat de zon te extreem binnen schijnt en tevens nieuwsgierige blikken. De combinatie van semi-doorlatend en de juiste kleur geeft een ruime en luchtige indruk.
  • Het is niet zo dat een zeer dikke stof de beste manier is om te isoleren. Als je een gordijn met voering hebt, blijft de lucht tussen de stof en de voering stil hangen. Dat is de beste vorm van isolatie die je bij gordijnen kan bereiken.

Waarom gordijnen?

Gordijnen betekenen echt veel voor jouw interieur. Ze beperken de lichtinval, zorgen voor privacy, hebben een isolerende werking en bepalen ook veel van de akoestiek in de kamer. Kortom de sfeer van een kamer wordt in belangrijke mate bepaald door de gordijnen die je kiest en de manier waarop je deze ophangt. Bovendien creƫer je zo een duurzaam huis. Er is veel keuze en hieronder vind je de basisinformatie.

Vitrage, inbetweens en verduisterende gordijnen 

Gordijnen kan je in vrijwel alle stoffen kopen, maar de hoofdindeling is in drie soorten. Vitrage is transparant en met name bedoeld voor het filteren van licht overdag. De subtiele werking van vitrage bepaalt in hoge mate de sfeer in de kamer. Inbetweens worden gemaakt van semi-transparante stoffen en kunnen de tussenlaag vormen tussen vitrage en verduisterende gordijnen. Ze worden vooral gebruikt als de lichtinval te sterk is of als er behoefte is aan extra privacy. De verduisterende gordijnen zijn in eerste instantie voor de slaapkamer bedoeld om de lichtinval te weren op momenten dat we slapen en licht storend wordt. In de andere kamers worden ze vooral gebruikt om nieuwsgierige blikken te weren als de kamer verlicht is. Uiteraard geven gesloten gordijnen ook meteen een heel andere sfeer.

De plooi van je gordijnen 

De wijze waarop je gordijnen zijn geplooid is wellicht belangrijker dan je zou denken.

De enkele plooi 

Dit is de minimale plooivorming en komt bijvoorbeeld heel goed tot het recht bij gordijnen op de kinderkamer. De strakke wijze waarop er gordijn komt te hangen met een enkele plooi is minder geschikt voor gordijnen met een lengte van meer dan 200 centimeter.

De dubbele plooi 

Een dubbele plooi wordt ook wel een vlinderplooi genoemd. De dubbele plooi vraagt beduidend meer stof dan een enkele plooi en kan in principe voor iedere stof worden gebruikt. Gordijnen met een grotere lengte zoals in de huiskamer hangen stijlvoller met een dubbele plooi. 

De wave 

Zoals de naam al zegt, geeft deze vorm van plooien het effect van golven aan je gordijn. De wave wordt eigenlijk alleen gebruikt voor de meest stugge gordijnstoffen. Het maken van een gordijn met een wave plooi is een behoorlijke klus omdat moet worden gewerkt met een wave-band, een systeem van runners die met koordjes op vaste afstand met elkaar verbonden worden. Om een gordijn met wave-plooi op te hangen zijn speciale haken nodig. Het effect van al die inspanning mag er dan ook beslist zijn.