Hout wordt voor veel toepassingen gebruikt en vooral in de bouw wordt hout gebruikt voor het maken van geraamtes of voor bouwen van huizen. Hout wordt ook gebruikt voor het maken van een kozijn, deur of voor het in elkaar zetten van meubels. Om zo goed mogelijk al het hout op een duurzame manier te gebruiken kan gebruik worden gemaakt van vingerlassen. Deze techniek zorgt ervoor dat twee stukken hout met elkaar verbonden worden waardoor ze naadloos in elkaar passen. Deze nieuwe verbinding komt tot stand door twee passende freesfiguren in de uiteinden aan elkaar te frezen. De vorm van deze figuren is vaak in de vorm van een vinger, waar de naam vingerlassen vandaan komt. Het eindresultaat is dat er enorm stevige, lange balken ontstaan, die je in elke gewenste lengte kunt zagen. Ook wordt deze verbinding vaak nog verlijmd en daardoor ontstaat er een extra sterke en stabiele verbinding.
Wat zijn de voordelen van vingerlassen?
Het grootste voordeel van vingerlassen is dat je de zekerheid hebt dat de houtverbindingen altijd stabiel, stevig en kwalitatief goed zijn. Daarnaast zijn de houtverbindingen kaarsrecht. En dat is nodig bij producten van hout zoals kozijnen, ramen of deuren. Een ander bijkomend positief voordeel is dat door de vingerlas techniek de natuurlijke spanning van het hout wordt verminderd. Dit levert als voordeel op dat het hout minder snel buigt of kromtrekt. Verder laat het hout geen vocht toe waardoor het hout langer mee gaat en netjes blijft. Het hout behoudt dus ook op langere termijn haar kwaliteiten. Naast het feit dat de toepassingen van de vingerlassen bekend staan om zijn stabiele en stevige verbindingen is het gebruik van vingerlassen ook nog eens duurzaam. En daardoor past deze methode ook goed in de tijd waarin er veel aandacht is voor het milieu en duurzaam ondernemen.
Waarom is gevingerlast hout zo duurzaam?
De reden belangrijkste reden is dat vingerlassen geen resthout oplevert. Sterker nog, resthout dat langer is dan 20 cm kan zelfs door deze vingerlas techniek vaker worden hergebruikt. Ook kunnen verschillende soorten houten met elkaar worden verbonden, hierdoor kan er ook meer worden bespaard op bijvoorbeeld het gebruik van hardhout. Zeker in situaties waar veel verschillende niet-standaard lengtes nodig zijn is vingerlassen een slimme keuze. Door deze techniek zijn balken te maken in elke lengte door steeds te verlengen met nieuw hout zonder krachtverlies.
Vingerlassen toegepast in de praktijk
De techniek vingerlassen wordt in veel situaties toegepast. Zo wordt voor het maken van kozijnen, deuren of ramen vaak de vingerlastechniek gebruikt. Maar ook voor het bouwen van woningen of meubels worden balken gebruikt die door vingerlassen aan elkaar zijn bevestigd. Doordat het een onderhoudsvriendelijke manier is en door het stevige en vochtbestendige karakter heeft het hout geen onderhoud nodig en gaat deze houtsoort langer mee. Hierdoor kun je een hele lange periode profiteren van een kaarsrechte en sterke stabiele houtverbinding.