Wat zijn de voor, – en nadelen van windenergie?

Wat zijn de voor, – en nadelen van windenergie?

Windenergie is een groene en duurzame energiebron en speelt een hele grote rol in de omvorming van ons energiesysteem. Zeker in een land als Nederland, waar het zo goed als altijd waait, is dit een zeer interessante optie. Het is dan ook niet zo vreemd dat windmolens niet alleen op het land maar zeker op zee als paddenstoelen uit de grond schieten. Toch zijn er ook mensen en organisaties die deze windturbines liever zien gaan dan zien komen want hoe goed windenergie ook voor het milieu is, er kleven ook nadelen aan deze optie. Wil je meer weten over de voor,-en nadelen van windenergie? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.  

De voordelen van windenergie

  1. Windenergie is onbeperkt en raakt nooit op

Zoals is aangegeven is Nederland erg geschikt voor windenergie aangezien het in ons koude kikkerlandje zo goed als altijd waait. Of er nu een flinke storm staat of een verkoelend zomers briesje, het is in Nederland zo goed als nooit windstil. Windenergie is dus onbeperkt en raakt nooit op. 

  1. Niet meer afhankelijk van andere landen

Door veel windmolenparken te plaatsen zijn we steeds meer in staat om als land zelfvoorzienend te worden. Doordat we altijd stroom op kunnen wekken in eigen land worden we steeds minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en energie uit het buitenland. 

  1. Windenergie is duurzaam

Bij het produceren van windenergie komt geen CO2 vrij wat deze vorm van energie 100% duurzaam maakt. Windenergie levert dus een hele grote bijdrage om klimaatverandering tegen te gaan. 

  1. Windmolens zijn overal te plaatsen

Windmolens kunnen werkelijk overal geplaatst worden, dus ook in afgelegen gebieden of op zee. Het voordeel hiervan is dat ze in de afgelegen gebieden niemand in de weg staan en het op zee altijd (flink) waait. 

De nadelen van windenergie

  1. Horizonvervuiling

De ontwikkeling van windmolens staat niet stil. De turbines worden dan ook steeds groter en massaler. Hierdoor nemen ze veel ruimte in en zijn ze steeds opvallender aanwezig. Het maakt daarbij niet uit of de windmolens op het land of in zee staan. Ze zijn en blijven prominent aanwezig met flinke horizonvervuiling tot gevolg.

  1. Windmolens zijn onbetrouwbaar

Hoewel de voorstanders van windenergie beweren dat het altijd waait in Nederland beweren de tegenstanders dat dit zeker niet het geval is. Zeker niet naarmate je dieper het land ingaat richting Duitse grens. De windvlagen nemen af en dat maakt de windenergie niet rendabel en de windmolens zo goed als volkomen nutteloos. 

  1. Ook bij windmolens komt CO2 kijken

Windenergie zelf is schoon en duurzaam maar dat is het aanleggen van de windturbines zeker niet. Zowel bij het aanleggen en plaatsen van de turbines als bij het onderhoud en verwijderen komt CO2 vrij. Hier zijn namelijk fossiele brandstoffen voor nodig. 

  1. Windmolens zijn gevaarlijk voor de natuur

Iedereen kent de beelden wel van een vogel die door de wieken van een windmolen doormidden gekliefd is. Daar komt bij dat vogels vliegen zich soms te pletter vliegen tegen windturbines. In dit opzicht zijn windmolens dus gevaarlijk voor de natuur.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan eens een kijkje op Greenchoice windenergie. Alles wat je verder nog wilt en moet weten over windenergie vind je immers op deze website.