Werkbladen komen we het meest tegen in huis in de keuken. Maar ook in de badkamer of een werkblad in een schuur, waar vaak gereedschap op ligt zien we veel. Een werkblad, vooral in de keuken moet van goed materiaal zijn. De keuken wordt veel gebruikt en krijgt te maken met scherpe voorwerpen en veel soorten van vocht en voedsel. Hierbij een overzicht van de verschillende soorten materialen, waaruit een werkblad kan bestaan. Dit kunnen werkbladen in de keuken, maar ook op andere plekken waar een werkblad nodig is.
Hout
Tot voor enkele jaren, was hout het meest gebruikte materiaal voor werkbladen. Door de komst van andere en betere materialen is dit sterk afgenomen. Hout is namelijk niet bestand tegen krassen, hitte en vocht. Daarom moet er op een houten werkblad ook altijd een beschermende toplaag aangebracht worden. Toch is hout nog steeds zeer populair om te gebruiken voor een werkblad. Dit heeft vooral te maken met de warme uitstraling die hout geeft en afhankelijk van de houtsoort is een houten werkblad ook erg goedkoop.
Roestvrijstaal
In vrijwel alle professionele horecakeukens wordt roestvrijstaal als werkblad gebruikt. En niet alleen het werkblad. Vaak is de gehele keuken van roestvrijstaal. Het voordeel hiervan is dat het hitte- en vochtbestendig is. Maar daarentegen is een roestvrijstalen werkblad niet bestand tegen krassen. Bij dit materiaal is dit geen probleem, omdat dit na verloop van tijd de keuken een bepaalde look geeft en er juist bijhoort. Een werkblad van roestvrijstaal kan wel vrij prijzig zijn.
Beton
Een werkblad van beton geeft een hele stoere look. Het grote voordeel van een betonnen werkblad is dat het duurzaam is, slijtvast, krasvrij en bestand tegen hitte. Wel is beton gevoeliger voor vochtvlekken, maar wanneer je het beton bewerkt met een waslaag, is dit ook vrijwel verholpen. Wel moet je oppassen met chemische producten. Een betonnen werkblad is ook gemakkelijk op maat te maken en is relatief goedkoop.
Kunststof
Een kunststof werkblad bestaat meestal niet enkel uit kunststof. Vaak is het multiplex, waarover een dun kunststof laagje is aangebracht. Kunststof werkbladen zijn er in veel verschillende soorten en is krasbestendig. Een kunststof werkblad is overigens niet hittebestendig. Hoewel een kunststof werkblad goedkoop is, moet je wel altijd op de kwaliteit letten, want sommige soorten zijn van erg slechte kwaliteit.
Glas
Glas is een niet meest voor de hand liggend materiaal om voor een werkblad te gebruiken. Toch zie je dit vooral terug bij bepaalde soort designkeukens. Er wordt dan meestal industrieel glas gebruikt, wat kras- en hittebestendig is en ook waterdicht. Een nadeel is dat je echt alles op glas ziet en het voortdurend onder de vingerafdrukken zit. Ook is een werkblad van glas vrij kostbaar.
Keramiek
Keramiek is ook een niet zo vaak gebruikt materiaal en is ook geschikt voor designkeukens. Het staat wel erg mooi en is hitte- en krasbestendig. Nadeel is dat als je iets laat vallen op een werkblad van keramiek, er gemakkelijk een barst kan ontstaan. Aan te raden is om keramiek met een ander materiaal te combineren.