Wil jij jouw huis energieneutraal maken? Zo min mogelijk op de meter en een beter woonklimaat? Dat kan, en er zijn allerlei manieren om dit te bereiken. Er zijn een aantal belangrijke dingen die moet weten voordat je begint.
Plan van aanpak
Wanneer je zo’n verbouwing begint moet je een plan van aanpak hebben. Je hebt twee keuzes; je doet alles volledig in een keer, of je deelt het op in kleine stukjes en/of laat het doen. Baseer deze keuze op aan aantal factoren. Hoeveel geld heb je voor de verbouwing beschikbaar? Wat is de status van je huis, moeten er nog andere reparaties uitgevoerd worden of is alles nog in goede staat? Woon je er al in of moet je nog intrekken? Welke isolatie is er al?
Optie 1: Eén groot project
Het voordeel van alle verbouwingen tegelijk plannen is dat je het goed op elkaar af kunt stemmen. Zo kun je de isolatie en energievoorzieningen zo op elkaar afstemmen dat er zo min mogelijk teveel of te weinig word gebruikt. Je komt ook sneller aan complete producten en professionals als je alles in een keer laat doen. Dit kan allemaal in bulk worden gedaan en is over het algemeen makkelijker dan klein specialistenwerk hier en daar. Een ander voordeel is dat wanneer het eenmaal klaar is, het ook echt klaar is, en je meteen fijn kunt genieten van jouw nieuwe energie neutrale woning. Het grote nadeel van deze aanpak is dat het in een keer een fikse som met geld kost.
Optie 2: Deelstapjes
Mocht je niet in een keer zo’n grote som neer willen of kunnen tellen, dan zijn kleine stapjes een goede optie. Een groot voordeel hiervan is dat je ook meteen kunt gaan kijken naar wat toch al een opknapbeurt nodig heeft. Altijd al nieuwe kozijnen nodig? Pak die kans om er driedubbel isolatieglas in te verwerken. Nieuwe vloerbedekking op de planning? Combineer dat meteen met een nieuwe, goede isolatie. Zorg uiteraard wel dat je ergens je plannen en activiteiten vastlegt, zodat je niet in de knoop komt te zitten. Het zou namelijk zonde zijn om dubbel werk te doen, zoals die relatief nieuwe kozijnen alwéér vervangen omdat ze toch niet isolerend genoeg zijn voor de nieuwe zonnepanelen die je wilt gaan installeren.
Met deze handige informatie over wonen kom je vast een heel eind!