3 tips voor een duurzaam afvalbeheer op iedere bouwplaats

3 tips voor een duurzaam afvalbeheer op iedere bouwplaats

Duurzaamheid blijft een ontzettend belangrijk topic onder bedrijven. Dat geldt ook voor afvalbeheer. Zeker bij bouwbedrijven. Wie duurzaam wilt bouwen, moet hier ook rekening mee houden bij het vervoeren van afval of het creëren van zo min mogelijk afval. Bovendien moet er ook voldoende sprake zijn van afvalscheiding. Ben jij benieuwd hoe je jouw afvalbeheer nog verder kunt verduurzamen en heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Hier vind je enkele tips om hiermee aan de slag te gaan. 

1.Vermijd losslingerend vuil


Het laatste wat je wilt is dat de straten straks bezaaid liggen met afval door jullie werkzaamheden. Daarom is het in de eerste plaats belangrijk dat je op eenvoudige wijze afval weet af te voeren. Natuurlijk heb je niet de tijd om constant op en neer te rijden met bouwpuin. Hier bestaat gelukkig een relatief eenvoudige oplossing voor. Je kunt tegenwoordig namelijk zeer gemakkelijk een grofvuil container Amsterdam huren. Deze wordt gewoon voor de bouwplaats gezet, zodat jullie eenvoudig afval kunnen afvoeren. Op die manier zal er nooit losslingerend puin op de straten liggen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook goed voor het waarborgen van de veiligheid op straat.  

2.Verminder de afvalproductie 


De beste manier om minder afval te produceren op de bouwplaats is door zeer secuur met materialen om te gaan. Zullen er sloopwerkzaamheden noodzakelijk zijn? Bekijk dan goed of bepaalde materialen eventueel gerecycled kunnen worden en sla deze op in plaats dat je ze direct weggooit. Ook bij het kiezen van nieuw materiaal moet bedachtzaam te werk gegaan worden. Door bijvoorbeeld sterker en duurzamer materiaal te gebruiken, voorkom je extra afvalproductie in de toekomst. Bovendien verlangen steeds meer cliënten het gebruik van duurzame materialen. Op die manier zullen ze immers voor langere tijd van de verbouwing kunnen profiteren. Daarnaast leeft duurzaam bouwen anno 2021/2022 gewoon veel meer. 

3.Afval sorteren 


We begrijpen heel goed dat het veel extra werk kost om afval te sorteren. Maar dit kan wel enorm bijdragen aan een duurzamere verbouwing. Wist je dat elk bedrijf tegenwoordig zelfs over een wettelijke verplichting beschikt om afval te scheiden. Door hier extra aandacht aan te besteden, blijven kostbare grondstoffen behouden en zal er dus minder energieverbruik noodzakelijk zijn. 

Vind je het lastig om hier ook nog extra tijd voor vrij te maken tijdens een verbouwing? Zorg er dan voor dat je één iemand aanstelt om zich hier mee bezig te houden en investeer in voldoende bakken en zakken om alles netjes te sorteren en te scheiden. 

Het is ook belangrijk om je personeel te leren wat wel en niet gescheiden moet worden en hoe ze bepaalde materialen kunnen benoemen. Door ze meer kennis bij te brengen, zal het sorteren van afval ook een stuk soepeler verlopen. Door duidelijke afspraken te maken met de mensen op de bouwplaats, minimaliseer je de kans dat het toch verkeerd gaat en kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen.