4 handige tips om duurzamer te eten

4 handige tips om duurzamer te eten

Duurzaam wonen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. De huidige energietransitie heeft inmiddels wel duidelijk gemaakt dat er echt iets moet gaan veranderen. Gelukkig hebben veel mensen die advies ter harte genomen. We zien dan ook steeds vader dat er duurzaam gewoond en gebouwd wordt. Een onderdeel wat echter nog veel te vaak vergeten wordt is duurzaam eten. Dit terwijl er hier ook veel verandering mogelijk is. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je duurzamer met eten omgaat? Wij geven 4 handige tips!

1.     Eet jezelf niet overvol

Leerde jij vroeger ook altijd dat je je bordje leeg moest eten, zodat je later groot en sterk zou worden? Dan is dit idee je waarschijnlijk altijd bij gebleven. Helaas blijkt uit onderzoek dat Nederlanders vaak veel te veel opscheppen. Hierdoor eet je tot je overvol zit, niet totdat je verzadigd bent. Een makkelijke gezonde voor 2 personen bestellen is dan misschien wel heel makkelijk, maar bedenk wel dat de portiegroottes bij maaltijdbezorging vaak groter zijn dan je gewend bent. Probeer dit daarom in te perken door op een kleiner bord op te scheppen. Bewaar het eten wat te veel wordt meegegeven en eet hier vervolgens twee of meerdere dagen van. Zo verspil je geen voedsel en blijf je beter in vorm.

2.     Eet minder vlees

Om het milieu een handje te helpen kan je er ook voor kiezen om af en toe een vleesvrije dag in te plannen. Dit betekent echt niet dat je direct vegetarisch of veganistisch moet leven. Probeer wel om minimaal één keer per week geen vlees te eten. Gelukkig staat er op internet voldoende inspiratie voor vleesvrije gerechten. Laat jezelf inspireren en daag jezelf uit om andere ingrediënten te gebruiken en zo toch smaakvolle en rijke recepten op tafel te zetten. Wist je dat er tegenwoordig ook heel veel restaurants zijn die vleesvrije gerechten aanbieden? Wat eten we vanavond via Butlon? Vegetarisch natuurlijk!

3.     Verbouw zelf groente en fruit


Ben jij zo’n mazzelaar die over een eigen lap grond beschikt? Dan kan je er ook voor kiezen om zelf groente en fruit te verbouwen. Dit is eenvoudiger dan je wellicht zou denken. Door zelf je groente en fruit te verbouwen kan je de hoeveelheid pesticiden zelf bepalen. Door natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken, kan je het milieu een handje helpen.  

4.     Verspil minder voedsel

Wist je dat Nederlanders iedere week honderden kilo’s eten weggooien? Vaak eten wat is gaan bederven doordat het te lang in huis heeft gelegen, maar ook eten wat teveel gekookt wordt. Hartstikke zonde natuurlijk. Zeker als je bedenkt dat er ook nog genoeg mensen in Nederland honger lijden. Probeer daarom het goede voorbeeld te geven en verspil minder voedsel. Je zal merken dat je steeds creatiever wordt door met alle restjes te koken. Gooi nooit zomaar meer iets weg, maar probeer nieuwe recepten te bedenken. Door jezelf uit te dagen, merk je dat er meer mogelijk is dan je je ooit had voorgesteld.

Laat je eten bezorgen Enschede? Bestel dan minder grote porties of bewaar wat restjes voor de volgende dag. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de verspilling van voedsel!