Blog jan 2023 – Wat is energie zuiniger: een Quooker of een boiler?

Blog jan 2023 – Wat is energie zuiniger: een Quooker of een boiler?

Afgelopen jaar zijn de energieprijzen meerdere keren over de kop gegaan. Elke avond keken we in ons kikkerland vol zenuwen het 8 uurjournaal om te zien wat er stond te wachten. Stijgende energieprijzen in combinatie met behoorlijk wat inflatie heeft er voor velen voor gezorgd dat het leven krapper bij kas is geworden. Als gevolg hiervan is het een goed idee om op de kleintjes te letten. Dit kan je doen door de verwarming minder te gebruiken, maar ook door bepaalde investeringen te doen. Een Quooker kokend water kraan zorgt er namelijk op een uiterst duurzame manier voor dat je direct beschikking hebt over kokend water. Of is een keukenboiler toch energiezuiniger? We zetten het in deze blog voor je uit.

Hoe werkt een Quooker kokend water kraan? 

Om te ontdekken wat energie zuiniger is, moeten we eerst de werking van beide apparaten eerst begrijpen. We trappen daarom dan ook af met de werking van een Quooker kokend water kraan. Want, hoe komt het nu eigenlijk dat zo’n kraan direct koud, warm en kokend water kan leveren? Het geheim daarvan zit hem in het keukenkastje onder de kokend water kraan. In dit keukenkastje zit namelijk een boiler gemonteerd. Doordat de boiler een slimme werking heeft, stelt hij jouw kokend water kraan in staat om direct alle temperaturen water tot 100 graden Celsius te leveren.

Een Quooker boiler sluit je, afhankelijk van het model, aan op de koud- of warm waterleiding. Vervolgens stroomt het boilervat vol. De kokend water kraan boiler warmt dit water razendsnel op tot kokend water temperatuur. Ten slotte houdt de boiler het opgewarmde water op temperatuur. Dit doet hij op een duurzame manier, want hij gebruikt hiervoor amper energie. Dit is een gevolg van de uitstekende vacuüm isolerende werking van de boiler. Door middel van de werking van een Quooker kokend water systeem heb je direct beschikking over kokend water. Omdat de COMBI en COMBI+ boilers op de koud waterleiding worden aangesloten, tap je met deze boiler ook gewoon koud water. Warm water wordt mogelijk gemaakt doordat de boiler in staat is om koud leidingwater met kokend water uit het boilervat te mengen. 

Verbruik van een Quooker kraan

Als je meerdere keren gebruik maakt van kokend water is een Quooker kokend water kraan een ware uitkomst. Bovendien zorgt Quooker ervoor dat jij op een duurzame manier beschikking hebt over kokend water. Het geheim van die duurzaamheid zit hem onder het aanrecht. De boiler is namelijk, zoals eerder gezegd, vacuüm geïsoleerd. Dat wil zeggen dat de lucht in de boiler zo ijl wordt dat de warmte nergens naar toe kan. Als gevolg hiervan gebruikt een Quooker boiler maar 10W per dag om het water op kokende temperatuur te houden. Om dit in een perspectief te zetten: een spaarlamp gebruikt zo’n 11W per dag. 

Echter verbruikt de boiler energie om het water in het boilervat op te warmen. Voor niks komt de zon op en dat geldt ook voor een Quooker boiler. In een gemiddelde situatie met een gezin van 3 mensen verbruikt de boiler op jaarbasis zo’n 511kWh. Als gevolg hiervan zijn de COMBI en COMBI+ boilers van Quooker bekroond met een energielabel A. 

Quooker boilers in alle soorten en maten

Het aanbod van kokend water kraan boilers is groot. Niet alleen is Quooker namelijk actief op markt van boilers, maar ook bedrijven als Franke en Selsiuz kunnen niet worden vergeten. Alleen Quooker heeft al 4 verschillende boilers. Hierdoor is er altijd wel een boiler die bij jou past. We zetten ze even op een rij:

  • De Quooker PRO3-VAQ boiler

De Quooker PRO3-VAQ boiler is de eenvoudigste boiler uit het assortiment van Quooker. Althans, als je kijkt naar het aantal soorten water wat hij levert. Deze boiler voorziet je namelijk enkel in een handomdraai van kokend water. De manier waarop hij dat doet, is natuurlijk niet zo eenvoudig.

  • De Quooker COMBI boiler
    De Quooker COMBI boiler is een boiler die jouw kraan in staat stelt om direct koud, warm en kokend water te tappen. Met deze boiler kan je aardig wat koppen thee zetten, want hij levert maar liefst 15 liter warm water en 7 liter kokend water.
  • De Quooker COMBI+ boiler
    Met de Quooker COMBI+ boiler beschik je over de meest complete boiler uit het assortiment van Quooker. Op een duurzame manier voorziet hij je namelijk van onbeperkt warm water en van 7 liter kokend water. En raad eens? Dat heb je al als je één keer met je ogen knippert.
  • De Quooker CUBE boiler

De Quooker CUBE boiler is de perfecte aanvulling op één van de kokend water boilers. Je zou het misschien niet verwachten, maar het CUBE reservoir voorziet je in een handomdraai van een glas gekoeld en bruisend water. Heerlijk snel afkoelen op een warme zomerdag. Loopt het water al in jouw mond?

Hoe werkt een keukenboiler? 

Een keukenboiler werkt enigszins hetzelfde als een boiler van Quooker. Niet voor niks worden de Quooker boilers dan ook onder de categorie ‘keukenboilers’ geschaald. Een keukenboiler wordt op de koud waterleiding aangesloten. Als je een beroep wilt doen op warm water, wordt het koude water met een verwarmingselement opgewarmd tot een ingestelde temperatuur. Over het algemeen stel je de temperatuur in op 60 graden Celsius. Gemiddeld verbruikt een keukenboiler zo’n 400kWh per jaar. Hier krijg je razendsnel een grote hoeveelheid warm water voor terug. 

Quooker of een keukenboiler? 

Zo, dat was behoorlijk wat informatie voor de afgelopen 5 minuten. Laten we vooropstellen dat zowel een keukenboiler als een Quooker een duurzame aankoop is. Van beide warmwatervoorzieningen wordt jouw huis een stukje groener. Echter kan er maar één winnen en dat is overduidelijk een Quooker. Dit komt namelijk door het feit dat je met een keukenboiler enkel snel warm water hebt voor zo’n 400kWH. In andere woorden heb je dus nog steeds de energievretende waterkoker nodig om snel beschikking te hebben over kokend water. Met een Quooker kokend water kraan beschik je in een handomdraai over alle temperaturen water tegen de duurzaamste prijs. Bovendien is er sinds 2015 een regeling van kracht voor keukenboilers. Binnen deze regeling is er een categorie ‘kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken. In deze categorie zijn de Quooker COMBI en de Quooker COMBI+ de allerhoogst scorende keukenboilers. Kortom, een Quooker boiler steekt er met kop en schouders bovenuit.