De tuinkas schoonmaken

De tuinkas schoonmaken

Een tuinkas is een van de leukste dingen om te hebben als je van groen houdt. Je kan genieten van de verschillende soorten groenten en fruit die je gekweekt hebt. Het enige nadeel aan een tuinkas is het feit dat het best een rotzooi kan worden. Hierdoor verdwijnt je voldane gevoel gelijk. Verschillende potten staan vol met oude verdroogde planten. Op de grond liggen uitgeputte planten en de ramen zijn zo vies dat je niet meer naar buiten kan kijken. Ook liggen overal plantenresten en aarde.

Het succes van je planten is afhankelijk van verschillende factoren. De omgeving waarin de plant groeit draagt ook bij aan het succes. Door middel van een schone kas help je de optimale omstandigheden te bereiken. Een goede opruimbeurt na het kweekseizoen zorgt ervoor dat verschillende schimmels verwijderd worden. Om je te helpen met het opruimen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Verwijder oude gewassen

Gewassen zorgen na een tijdje niet meer voor een mooie oogst. Deze kunnen dan ook verwijderd worden, want anders staan ze alleen maar in de weg. Wel moet je oppassen met het weghalen van planten. Droge planten kunnen namelijk schimmels bevatten en als je die dan verwijderd dan vallen de schimmels op de nog gezonde planten. Zorg er daarom voor dat de vochtigheid stijgt in de kas, dan kun je de planten veiliger verwijderen.

Als je de planten weghaalt, dan moet je ze niet te lang in de kas laten liggen. Deze planten kunnen namelijk ziektes krijgen en de gezonde planten aansteken. Gooi ze het liefst direct weg.

Ramen schoonmaken

Na een tijdje kunnen de ramen vies worden. Dit komt vooral door algen, roest of kalk. Dit zijn goede broedplekken voor schimmels en ziektes. Ook komt er hierdoor minder licht binnen in de kas. Planten hebben zonlicht nodig om te groeien, dus het is belangrijk dat de ramen schoon blijven. Pas met het schoonmaken wel op dat je de planten niet te veel beschadigd.

Bewaar overzicht

Hoe langer we de kas gebruiken, hoe meer spullen erin komen. De kans is groot dat de kas er niet meer zo netjes uitziet als aan het begin. Om dit te voorkomen is het belangrijk om spullen die je niet nodig hebt te verplaatsen en oude rotzooi te verwijderen. Hierdoor hou je meer overzicht en dit zorgt voor meer rust in de kas.