Het verduurzamen van je huis is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook flink schelen in de portemonnee. Hernieuwbare energiebronnen zijn de toekomst en er zijn tal van innovatieve manieren om deze in jouw woning te integreren. We hebben de volgende tips en ideeën om je huis duurzaam te maken met hernieuwbare energie voor je op een rijtje gezet!
Zonne-energie: Meer dan alleen zonnepanelen
Zonne-energie is misschien wel de meest bekende vorm van hernieuwbare energie. Waarschijnlijk denk je meteen aan zonnepanelen op het dak. Dit is inderdaad een uitstekende manier om je eigen elektriciteit op te wekken. Maar wist je dat je nog meer kunt doen met zonne-energie met producten van ESTG?
Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een zonneboiler? Deze gebruikt de warmte van de zon om water te verwarmen. Het is een perfecte aanvulling op je bestaande verwarmingssysteem en kan je flink wat gas besparen. Daarnaast zijn er ook zonnecollectoren, die net als zonnepanelen, de zonnestralen opvangen, maar dan specifiek voor het opwarmen van je woning.
Windenergie: Niet alleen voor grote windmolens
Windenergie wordt vaak geassocieerd met grote windmolens op het platteland of in zee. Maar wist je dat er ook kleinere windturbines zijn die je thuis kunt gebruiken? Deze zogenaamde micro-windturbines kunnen op je dak worden geïnstalleerd en helpen om een deel van je elektriciteitsverbruik op te vangen. Ze zijn vooral effectief als je in een gebied woont waar het vaak waait.
Het mooie van een micro-windturbine is dat hij ’s nachts energie kan opwekken, wanneer de zon niet schijnt. Zo vul je de momenten aan waarop je zonnepanelen niet actief zijn. Dit zorgt voor een constante stroomvoorziening vanuit hernieuwbare bronnen.
Warmtepompen: De duurzame vervanger voor je CV-ketel
Een andere innovatieve manier om je huis te verduurzamen is door een warmtepomp te installeren. Warmtepompen gebruiken de warmte uit de lucht, bodem of grondwater om je huis te verwarmen. Ze zijn veel efficiënter dan traditionele gasgestookte CV-ketels en kunnen je energierekening flink verlagen.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar, zoals lucht-water, grond-water en lucht-lucht warmtepompen. Welke het beste bij jou past, hangt af van je woning en de beschikbare ruimte. Een warmtepomp kan je huis zowel verwarmen als koelen, wat het een veelzijdige oplossing maakt voor duurzaam wonen.
Slimme energieopslag: Altijd toegang tot je eigen energie
Het opwekken van hernieuwbare energie is één ding, maar het optimaal benutten ervan is een ander verhaal. Hier komt slimme energieopslag om de hoek kijken. Met een thuisbatterij kun je de energie die je overdag opwekt opslaan en gebruiken wanneer je die nodig hebt, bijvoorbeeld ’s avonds of op bewolkte dagen.
Thuisbatterijen worden steeds betaalbaarder en efficiënter. Ze zijn een uitstekende aanvulling op zonnepanelen en windturbines. Door je eigen energie op te slaan, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en kun je besparen op je energiekosten.