Hoe je bedrijfsafval halveren? Duurzaam ondernemen

Hoe je bedrijfsafval halveren? Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is trending, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Ook bedrijven doen steeds harder hun best om duurzaam te ondernemen. Hiermee wordt bedoeld dat een organisatie aandacht heeft voor milieu en sociaal-ethische standaarden en dat deze aandacht gebalanceerd wordt met de wens voor hoge winst. In dit artikel gaan we graag dieper in op de voetafdruk van een organisatie, specifiek wat het bedrijfsafval daarin doet. Want door hier eens kritisch naar te kijken, kun je als bedrijf heel snel een stuk duurzamer zijn. Wij vertellen je hoe je je bedrijfsafval kunt halveren. 

Waarom bedrijfsafval halveren 

Je vraagt je misschien af waar de winst zit wanneer je het bedrijfsafval gaat halveren. Als ondernemer is het hoe dan ook belangrijk om je bedrijfsafval te verzamelen en te scheiden. Maar halveer je je afval, dan zorg je voor minder vervuiling. De afvalstromen die we als mens produceren, zijn namelijk een grote oorzaak van milieuvervuiling. Door als bedrijf je afval te halveren draag je hier een belangrijk steentje aan bij. Daarnaast ben je met minder afval ook minder geld kwijt, simpelweg omdat er minder afval opgehaald en verwerkt moet worden. Ook zorgt het voor een schoner en opgeruimder kantoor. Maar hoe halveer je jouw afvalstromen nou precies? 

  1. Stimuleer afvalscheiding 

Restafval wordt alleen maar meer wanneer je je afval niet scheidt. In het afvalscheidingsproces kun je namelijk heel veel afval scheiden zodat de restafvalbak minder vol komt. Is er een goede plek waar collega’s hun afval goed kunnen scheiden, zoals een rolcontainer voor bedrijfsafval? En is het duidelijk dat afval scheiden de verwachting is? 

  1. Stimuleer minder afval 

Afval ontstaat heel gemakkelijk. Collega’s die hun lunch in wegwerpverpakkingen meenemen, bijvoorbeeld. Of papieren bekertjes die gebruikt worden bij de koffieautomaat. Stimuleer het gebruik van circulaire of herbruikbare producten zoals bestek, eigen koffiemokken of waterflesjes en het meenemen van een lunchtrommel. 

  1. Digitaal werken

Ook kun je zoveel mogelijk digitaal gaan werken. Weg met die ouderwetse printjes – ook digitaal is informatie te lezen! Door niet meer alles uit te printen, bespaar je een hoop papier. Dat komt dus ook niet meer bij het afval terecht! 

Een duurzamer bedrijf begint bij jezelf 

Het allerbelangrijkste wanneer je de bedrijfsafvalstromen wilt halveren? Begin bij je zelf, en geef altijd het goede voorbeeld! Door te laten zien hoe het óók kan, zullen andere collega’s veel sneller geneigd zijn om jouw goede voorbeeld te volgen. Door de positieve gevolgen van een kleinere afvalstroom te benadrukken, heb je er direct een aantal ambassadeurs bij!