Tuinontwerp en tuininrichting bij een nieuwbouwwoning.

Tuinontwerp en tuininrichting bij een nieuwbouwwoning.

Heerlijk, je nieuwbouwwoning is eindelijk klaar. Over de inrichting binnen, hebben de meeste mensen genoeg ideeën, maar je nieuwe huis is pas echt af, als je tuin ook klaar is. Een tuin waar je zo vanuit je woonkamer in loopt, waar je heerlijk in kunt loungen, of je kinderen lekker in kunnen spelen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?


Schets je eigen tuinontwerp

Je kunt het ontwerp natuurlijk uitbesteden aan een hovenier, maar als je het liever zelf doet gaat dat ook prima. Teken eerst de omtrek van je tuin op schaal, op een groot vel papier. Geef op de randen ook aan waar je tuindeur, of een poort zit, dan weet je dat je daar geen grote dingen voor moet tekenen. Bedenk welke vaste onderdelen je in je tuin wilt en teken die op een apart vel op schaal na (dit hoeft niet met heel veel details, zolang maar duidelijk is wat het is). Een zandbak kan bijvoorbeeld prima een vierkant zijn, met in het midden het woord zandbak geschreven.

Knip vervolgens al die vaste onderdelen uit en leg ze op het vel waar je je tuin opgetekend hebt. Schuif ze net zolang rond, tot jij tevreden bent.


Let op de zon

Wat heel belangrijk is voor het ontwerp, is de stand van de zon. Wil je graag een groot terras in de zon, of ook graag een zitplek in de schaduw.
Droog je je was graag buiten, zorg dan ook dat je je droogmolen op een zonnige plek plaatst. De bezonning is natuurlijk ook belangrijk voor de planten die je kiest. Sommige planten zijn echte zonaanbidders, terwijl andere het alleen goed in de schaduw doen.


De aanleg

Het ontwerp is klaar, dan volgt meestal als eerste de bestrating en het gras. Zorg dat je een goed zandbed legt en dat je het goed egaliseert. Bestrating leggen is best een werk, maar wel met groot resultaat. Bekijk van te voren goed de mogelijkheden en opties. Kies je voor kunstgras of kies je voor het zaaien van gras? Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Als de bestrating en het gazon gereed zijn, begin je aan de planten. Heb je geen zin om veel in de tuin te werken, kies dan voor planten die niet veel onderhoud vergen. Er zijn genoeg wintergroene heesters die niet veel aandacht nodig hebben.

Weet je nog niet precies wat voor planten je allemaal wilt? Plant dan alleen de planten aan, die je wel zeker weet en vul de rest aan met eenjarige. Zo kun je stukje bij beetje je tuin opbouwen, maar ziet het er al wel meteen vrolijk uit.


Kies de tuinset die bij je past

Nu de tuin grotendeels klaar is, kun je gaan kijken naar het tuinmeubilair. Wil je een tuinset om lekker buiten te eten, of houd je meer van lekker loungen op een loungeset? Als je genoeg ruimte hebt, is er misschien wel plek voor allebei! Er is geen slechte keuze voor type tuinmeubilair, het gaat er immers om dat het past bij jou.

Wil je je tuin echt een verlengstuk van je woonkamer maken, kies dan voor tuinmeubelen in dezelfde stijl. Doe dit ook met planten en kleuren van je accessoires, of schilder je schutting bijvoorbeeld in dezelfde kleur als de muur binnen. Zo lijkt het net of je woonkamer naar buiten doorloopt. Zo creëer je eenheid en wordt je tuin echt jouw plek.

2 thoughts on “Tuinontwerp en tuininrichting bij een nieuwbouwwoning.

  1. Ik trek over twee maanden in mijn splinternieuwe nieuwbouwwoning en zal dan ook de tuin ontwerpen. Veel van het tuinontwerp en tuinonderhoud zal ik uitbesteden. Zo als ik het lees kan ik ook sommige dingen wel zelf doen, zoals het egaliseren voor de bestrating en planten inzaaien. Ik heb er zin in!

  2. Bedankt voor de slimme tips voor het ontwerpen van een tuin. Volgend jaar hopen wij een nieuw huis te laten bouwen, daar komt natuurlijk ook een tuin bij. De tuin onderhouden vinden wij allebei geen probleem, dus ik denk dat wij voor veel planten gaan. Het is een slimme tip om eerst alleen planten te planten die je echt wil en aan te vullen met eenjarige planten. Dat gaan we doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *