We zijn steeds meer bezig met verduurzamen. Niet alleen als antwoord op de stijgende gas- en elektraprijzen, maar ook om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Het feit dat je woning stijgt in waarde is ook mooi meegenomen. Verduurzamen via het dak is één van de populairste keuzes, hieronder lees je welke drie maatregelen het meest worden getroffen.
Dak isoleren
Nederlanders zijn steeds meer hun daken aan het isoleren. Zowel een hellend als een plat dak kan worden geïsoleerd. Door het dak te isoleren verlies je minder warmte in huis en kan er ook minder snel kou het huis in trekken.
Een dak kan van binnenuit en buitenaf worden geïsoleerd. De makkelijkste methode is het isoleren van buitenaf, dan hoeft de dakbedekking namelijk niet te worden weggehaald. Hiervoor heb je wel de juiste dakbedekking nodig. Daar bovenop kun je een kunststof materiaal, zoals PIR of EPS-platen, gebruiken.
Bij een hellend dak wordt er eerder vanuit binnen geïsoleerd. Dit wordt dan gedaan met bijvoorbeeld steenwol of glaswol.
Zonnepanelen plaatsen
In het rijtje ‘het dak verduurzamen’ kan uiteraard het plaatsen van zonnepanelen ook niet worden vergeten. Zonnepanelen zijn een uiterst duurzame methode voor het opwekken van elektriciteit. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
De initiële investering is misschien wat afschrikkend, maar zonnepanelen betalen zich vaak binnen zeven jaar weer terug. Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten te krijgen. Er zijn zonnepanelen die beter werken op kleinere daken, op grotere daken en zonnepanelen die gewoon enorm efficiënt zijn in alle gevallen.
Bij zonnepanelen moet de hellingsgraad van het dak wel goed liggen. Bij platte daken is dit niet een groot probleem, maar bij hellende daken wel. Het plaatsen van zonnepanelen kan ook in combinatie met het isoleren van het dak.
Duurzame dakbedekking
Het dak zelf kan ook worden verduurzaamd. Dit doe je dan via het materiaal van de dakbedekking. Hierin heb je enkele keuzes:
- Zinken dakbedekking: zink is een klimaatvriendelijk materiaal. Zink is volledig afbreekbaar en kan op een dak wel 120 jaar meegaan. Zink is daarbij ook een sterk materiaal dat alle weersomstandigheden kan trotseren.
- EPDM: EPDM-dakbedekking kost weinig energie om te maken en kan worden herbruikt. Het heeft een minder lange levensduur dan zink, maar is alsnog één van de koplopers met een gemiddelde levensduur van zeventig jaar.
- Groen dak: het is niet echt een vorm van dakbedekking, maar zo wordt het wel vaak gezien. Groen dak is een tuin op je dak. Dit betekent dat je dak bijdraagt aan een gezond klimaat. Groendak is ook goed te recyclen. In de zomer is een groendak daarbij ook een goede manier om het huis af te koelen.
Meer over dakwerken, en het verduurzamen daarvan, lees je op Dakdekkers Gids.