Waar je op moet letten bij het kiezen van beregeningshaspels

Waar je op moet letten bij het kiezen van beregeningshaspels

Ben jij een landbouwdeskundige of een technicus die ervoor zorgt dat landbouwbedrijven efficiënt kunnen werken? Dan ben je vast wel bekend met de term “beregeningshaspels”. Beregeningshaspels zijn een belangrijk hulpmiddel in de landbouw omdat ze helpen bij het bewateren van de gewassen. Er zijn echter zoveel verschillende soorten en maten van beregeningshaspels op de markt dat het soms moeilijk kan zijn om te beslissen welke het beste bij jouw situatie past. In deze blog bespreken we de belangrijke factoren die je moet overwegen bij een beregeningshaspel kopen.

Factoren die de keuze van beregeningshaspels beïnvloeden

  1. Gewassoort en -grootte

Beregeningshaspels worden vaak gebruikt bij grootschalige gewassen zoals maïs en tarwe. Deze gewassen hebben een groot oppervlak nodig om efficiënt bewaterd te worden. Bij kleinere gewassen, zoals tomaten en paprika’s, kunnen drip irrigatie systemen gebruikt worden om het water gelijkmatig te verdelen. Het is belangrijk om de grootte van het gewas en de waterbehoefte te evalueren om de juiste beregeningshaspel te kiezen.

  1. Grondsoort en topografie

Het type grond waar het gewas op groeit en de topografie van het gebied kunnen de waterstroom beïnvloeden. Beregeningshaspels zijn goed voor vlakke velden, maar als het gebied heuvelachtig is kan water niet gelijkmatig worden verdeeld, waardoor er baldadige plekken kunnen ontstaan. In dat geval kan het beter zijn om de voorkeur te geven aan drip irrigatie.

  1. Waterbron en capaciteit

De meeste beregeningshaspels worden aangedreven door waterdruk. Er kan echter een bepaalde hoeveelheid waterdruk nodig zijn om de haspel te laten werken. De waterbron moet in staat zijn om de haspel te voorzien van een consistente stroom water om ervoor te zorgen dat de haspel efficiënt kan werken.

  1. Materialen en kwaliteit

Beregeningshaspels zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals gegalvaniseerd staal en polyethyleen. Polyethyleen is minder duurzaam dan gegalvaniseerd staal, maar het is goedkoper en gemakkelijker te installeren. Het is belangrijk om de kwaliteit van de haspel te evalueren om te beslissen welke het meest geschikt is voor jouw situatie.

  1. Onderhoud en reparatie

Zorg ervoor dat je een haspel selecteert die gemakkelijk te onderhouden en te repareren is. Beregeningshaspels moeten regelmatig worden onderhouden om de efficiëntie te behouden. Zorg er dus voor dat je een haspel koopt die eenvoudig te repareren en te onderhouden is.

Het kiezen van de juiste beregeningshaspel voor jouw klus is een belangrijke beslissing. Door rekening te houden met aspecten, zoals het type gewas, de grondsoort en topografie, waterbron en capaciteit, het materiaal, en gemakkelijk onderhoud, kun je de juiste beslissing nemen. Het is belangrijk om te investeren in een hoge kwaliteit beregeningshaspel die het rendement van je landbouwbedrijf kan helpen verhogen, zoals die van Wildkamp. Nu hebben ze niet alleen beregeningshaspels bij Wildkamp, maar je kunt er ook een kunststof dakgoot bestellen!