Waar zijn die grote blokken in het centrum van Amsterdam voor?

Waar zijn die grote blokken in het centrum van Amsterdam voor?

Als je vaak in het centrum van Amsterdam komt, ben je ze vast al eens tegengekomen: grote betonblokken in de stijl die je ook terugvindt op Betonblock.com. Deze blokken zijn sinds 2017 op meerdere locaties te vinden, zoals op de Dam en het Leidseplein. Maar wat is het doel van deze blokken? En hoe worden ze gemaakt?

 

Veiligheid en bescherming

Veel van de betonblokken vallen nauwelijks op, omdat ze bijvoorbeeld als bankjes zijn ingericht. De gemeente Amsterdam heeft ze strategisch geplaatst om drukbezochte plekken te beschermen tegen aanslagen met voertuigen. De zware blokken – die tussen de 1000 en 1500 kilogram wegen – maken het vrijwel onmogelijk voor grote voertuigen om door te rijden. Zelfs Amsterdam Centraal heeft betonblokken bij de in- en uitgangen staan om te voorkomen dat voertuigen het station binnenrijden.

 

Waarom zijn de betonblokken geplaatst?

Voormalig burgemeester Van der Laan was aanvankelijk tegen de plaatsing van betonblokken in de stad. Hij vond dat ze een vals gevoel van veiligheid gaven en dat het onhaalbaar was om de hele stad op deze manier te beveiligen. Toch besloot de gemeente uiteindelijk om de blokken te plaatsen, een beslissing waarin ook de NS meeging. Volgens een woordvoerder van de NS was er overigens geen directe aanleiding voor de plaatsing, maar dragen de blokken bij aan het algehele gevoel van veiligheid.

 

Hoe lang blijven de betonblokken staan?

Of de betonblokken voor altijd zullen blijven, is nog onduidelijk. De gemeente kan op een bepaald moment natuurlijk besluiten ze weg te halen, al zijn daar op dit moment geen plannen voor. De blokken zijn in ieder geval duurzaam en zullen de komende eeuw sowieso niet vergaan. Wil je bewijs zien van de kracht van beton? Kijk eens naar viaducten en tunnels, die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.

Hoe worden betonblokken gemaakt?

Betonblokken worden gemaakt met mallen voor het maken van betonblokken, wat een proces is dat vooral nuttig is voor bouwbedrijven en betoncentrales. Het beton bestaat uit een deel cement, twee delen zand en drie delen grind, waaraan vervolgens nog water wordt toegevoegd. Om er een blok van te maken, volgen betonproducten het volgende stappenplan:

 

  1. Ze plaatsen een lege mal op een vlakke ondergrond;
  1. Ze brengen een oliehoudende coating aan in de mal;
  2. Vervolgens vullen ze de mal met beton;
  3. Ze gebruiken een trilnaald om het beton te verdichten;
  4. Ze strijken het beton aan de bovenkant glad;
  5. Ze wachten tot het beton is uitgehard. Dit duurt ongeveer 24 uur;
  6. Ze verwijderen nu de pinnen en wiggen;
  7. Ze openen de mal om het blok eruit te halen;
  8. Het betonblok is klaar voor gebruik.

 

Door dit plan (gebaseerd op de instructies van Betonblock.com) nauw te volgen, maken betonproducten de stevige betonblokken die nog jaren in Amsterdam te vinden zullen zijn.