Wat is heiwerk en wat zijn de toepassingen?

Wat is heiwerk en wat zijn de toepassingen?

Vaak is de grond waarop je wilt bouwen niet stevig genoeg. Als je daar zo maar op gaat bouwen, kan het gebouw gaan verzakken of zelfs scheuren. Daarom moet je eerst zorgen voor een stevige ondergrond. Dat wordt gedaan door te heien en een goede fundering te leggen, zodat alles mooi stevig staat. Laten we eens kijken wat heiwerk precies is, wat de toepassingen ervan zijn en hoeveel het kost.

Wat is heiwerk?

Heiwerk is een manier om gebouwen stevig op de grond te zetten. Dit wordt gedaan door lange palen diep de grond in te slaan. Die palen zorgen ervoor dat het gebouw niet verzakt. Er worden speciale machines gebruikt om de palen goed diep en stevig in de grond te krijgen. Zo krijg je een sterke basis waarop je veilig kunt bouwen.

De toepassingen van heiwerk

Heiwerk is gewoon belangrijk voor veel bouwklussen, zoals voor serres, tuinmuren, garages, schuren, terrassen, uitbouwen en het sterker maken van oude funderingen. Door stevige palen diep in de grond te rammen, ontstaat er een stevige basis. Zo blijven deze bouwsels goed staan, zelfs als de grond verzakt of als er veel gewicht op komt. En als je in een bestaand gebouw moet heien, bijvoorbeeld bij het opknappen en renoveren, is dat ook heel belangrijk. In dat geval worden er speciale machines gebruikt en is er veel knowhow nodig om alles veilig en goed te doen.

Wat kost heiwerk?

Heiwerk kan flink in de papieren lopen, vooral als de grond waarop je bouwt niet zo top is. Het is slim om hiervoor wat geld opzij te zetten in je bouwbudget, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoe diep de palen de grond in moeten, heeft enorm veel invloed op hoe duur het heiwerk uiteindelijk wordt. Deze kosten zitten meestal niet standaard in de prijs van een bouwproject. Ze hangen af van een onderzoekje (sondering) dat het bouwbedrijf doet. De kosten kunnen verder opgedreven worden als er extra dingen gedaan moeten worden omdat er gebouwen in de buurt staan. Gemiddeld kost heien je ongeveer tussen de 40 en 65 euro per meter.