Welke zonnepanelen zijn er

Welke zonnepanelen zijn er

Dat zonnepanelen onlosmakelijk verbonden zijn met een duurzame samenleving, dat is inmiddels wel duidelijk. Het heeft er alle schijn van dat de hoeveelheid zonnepanelen alleen nog maar verder gaat toenemen. Waar de nadruk dan eigenlijk op moet liggen, is de juiste informatie. Door je zo goed mogelijk te laten informeren, weet je precies wat er op dit gebied gaande is. Bijvoorbeeld met betrekking tot welke zonnepanelen er nu precies zijn. Wat zijn de opties vandaag de dag?

Welke soorten zonnepalen zijn beschikbaar?

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. Stuk voor stuk hebben ze unieke sterke en minder sterke punten te bieden. Wanneer je dus interesse hebt in zonnepanelen, is het slim om te kijken waar je precies behoefte aan hebt.

  • Monokristallijn: Monokristallijn zonnepanelen zijn zonnepanelen waarvan het zonnepaneel bestaat uit zonnecellen met één siliciumkristal. Het gaat hierbij meestal om panelen met een zwarte kleur. Echter zie je ook weleens dat ze donkerblauw zijn. Het design is voorzien van afgeronde hoeken om de zonnecellen. Hierdoor ontstaat het patroon van witte of zwarte ruitjes. Deze zie je duidelijk tussen de verschillende cellen zitten. Het rendement van dit type zonnepaneel staat bekend als zeer hoog. Daarmee is het de meest efficiënte optie die er is. Wel ligt de prijs daardoor ook wat hoger.
  • Polykristallijn: Polykristallijn zonnepanelen hebben zonnecellen die uit meerdere siliciumkristallen bestaan. Daarbij is er bij dit type product sprake van een vrij eenvoudig productieproces. Hierdoor ligt de verkoopprijs een stuk lager dan bij andere soorten zonnepanelen. Tegelijkertijd leveren deze materialen minder restafval op. Iets wat het een nog iets duurzamer product maakt. Aan de andere kant zijn deze zonnepanelen iets minder esthetisch en behalen ze een lager rendement dan bijvoorbeeld monokristallijn zonnepanelen.
  • Amorf: Bij amorf zonnepanelen is helemaal geen kristallijn aanwezig. Ze worden namelijk grotendeels gemaakt uit amorf silicium. Er is sprake van een zeer dunne laag amorf silicium die men opdampt op een ondergrond. Dit maakt het een vrij flexibele laag, wat het zelfs mogelijk maakt om een flexibel zonnepaneel te creëren. De productiekosten van dit type paneel liggen nóg lager dan van beide kristallijne opties. Bovendien hebben temperatuurwisselingen weinig invloed op de prestatie. Wel is er sprake van een iets kortere levensduur.
  • Zonnepanelen glas-glas: Bij zonnepanelen glas-glas is er sprake van een insluiting van de zonnecellen tussen twee lagen glas. Dit is een verschil met overige opties, aangezien daarbij de achterkant van kunststof is gemaakt. Glas-glas zonnepanelen komen vaak als beste uit de test. Bijvoorbeeld als gevolg van een extra goede bestendigheid tegen weersinvloeden, een hogere opbrengt en een lange garantie.

Welke zonnepanelen voor iedereen persoonlijk het beste zijn, hangt af van de specifieke situatie. Het is daarom aan te raden om eerst een kijkje te nemen bij een distributeur in zonnepanelen. Je hebt dan in alle rust de mogelijkheid om te bekijken wat precies de opties zijn. En wat er dan bij iedere specifieke optie komt kijken. Zo hoeft het nooit lang te duren om tot een aankoop van zonnepanelen te komen waar je nog in lengte van jaren plezier aan gaat beleven.