Zelf een bed maken van duurzame materialen

Zelf een bed maken van duurzame materialen

Duurzaamheid, wat betekent het precies? Waar moet je zoal aan denken als je een duurzaam bed wilt maken? Is duurzaamheid hetzelfde als recupereren? Of is duurzaamheid eerder naar de toekomst gericht: een bed dat heel lang meegaat? Misschien is duurzaamheid wel een combinatie van de twee. Een goede woonbeleving hangt misschien samen met zoveel mogelijk ecologisch verantwoord leven. Wij gaan in dit artikel even dieper in op je slaapkamer inrichting en hoe jij deze in een duurzame vorm kunt gieten.

Welke materialen komen in aanmerking?

Duurzaamheid betekent: ecologisch verantwoord zowel wat betreft oorsprong, levensloop en recycling. Neem bijvoorbeeld hout dat afkomstig is van duurzame houtbouw. Bossen worden speciaal aangeplant voor houtwinning zodat er geen hout meer gekapt wordt uit oerwouden. Hout gaat lang mee. En wanneer het zijn dienst gedaan heeft, kan het gerecycleerd worden of desnoods als brandstof gebruikt worden. Een materiaal dat zeker niet duurzaam is, is plastiek. Daarover zijn de meeste mensen het wel eens. Gebruik dus voor je duurzame slaapkamer inrichting: hout (duurzaam gekweekt of gerecupereerd), glas, metaal, natuursteen, wol en katoen.

Ga aan de slag

Is voor jou een bed iets op vier poten met een paneel aan hoofd en voeten? Het hoeft niet altijd zo te zijn. Het meest eenvoudige duurzame bed is een bed van pallets. Stapel pallets op elkaar en plaats pallets tegen de muur tot je een bed hebt. Maar ook andere ontwerpen zijn mogelijk. Voor een uitstekende woonbeleving maak jij je bed gewoon volledig naar eigen inzicht. Teken je bed eerst in grove lijnen uit. Welke stijl wil je, wil je een bed op poten of een beddenbak tegen de grond? Als je schets klaar is, ga dan in detail uittekenen. Bepaal wat je nodig hebt: planken, schroeven, spijkers en verbindingsstukken. Dan knutsel je volgens je gedetailleerde schets je bed in elkaar.

Je beddengoed: eveneens duurzaam?

Om het helemaal goed te doen, denk ook aan je beddengoed. Is dat ecologisch verantwoord? Kies voor een matras vervaardigd uit natuurlijke materialen. Het is wel even zoeken maar er bestaan matrassen uit paardenhaard, vlas en katoen. Kies voor katoenen lakens en een donsdeken met een natuurlijke vulling. Je bed is je eerste stap naar duurzaamheid? Prima, gewoon verder doen zo!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *