Zo creëer jij een prachtige vijver in eigen tuin!

Zo creëer jij een prachtige vijver in eigen tuin!

Water heeft een kalmerend effect op de mens. Wanneer je langs het water zit of jezelf wast, merk je dat je zowel lichamelijk als mentaal helemaal tot rust komt. Het hebben van een vijver in de tuin, is onder andere daardoor ontzettend populair. Voor het aanleggen en onderhouden van een vijver, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de stappen en handelingen. Wat daar dan zoal voor nodig is? We leggen je in dit artikel alles uit over de vijver en vijverbenodigdheden.

Het aanleggen van de vijver

Wanneer je een vijver in de tuin wilt aanleggen, komt er best wel veel op je af. Zo moet je rekening houden met verschillende aspecten in de tuin, waardoor de kans bestaat dat je eerst de tuin moet onderhouden voordat je de vijver aanlegt. Punten waar je dan op moet letten, zijn:

  • Het afwegen om een vijver volledig in de grond te hebben of als opbouw.
  • Het controleren of er geen planten en bomen zijn, die te dicht op de vijver zullen uitvallen. Haal deze eventueel weg.
  • Het in acht nemen van de afwerking van de vijver. Daar is voldoende ruimte voor nodig.
  • Het hebben van elektriciteit in de buurt van de vijver.

Nadat de directe omgeving van de vijver is gekeurd, ga je beginnen met de voorbereidingen en uitvoering van het aanleggen. Het beste moment om te gaan graven is wanneer het grondwater het laagst is. Doe je dat niet, dan heb je een ander soort vijver in de tuin en die wil je absoluut niet! Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met dat je veel gegraven grond moet verplaatsen. Een vijver met 1000 liter inhoud, brengt 1400 liter grond met zich mee.

Het onderhouden van de vijver

Het onderhouden van de vijver kan specifiek uitvallen, zeker wanneer je kiest voor een vijver met Koi vissen. Ten eerste is het belangrijk dat je je vijver beschermd tegen reigers en andere dieren. Niet alleen voor de vissen in de vijver, maar ook voor de vijver zelf. Deze kan lek of stuk gaan door dieren.

Verder is het belangrijk dat het zuurstofgehalte in het water op peil is. Dit moet regelmatig gecontroleerd worden. Zo kan te veel of te weinig zuurstof in het water nadelige gevolgen hebben voor onder andere de vissen in het water. Daarnaast heeft elke vijver een vijverpomp nodig en elke vijverpomp een vijverfilter. Dit is om de circulatie op orde te houden. Ook dit is cruciaal om het leven in de vijver op het juiste niveau te houden.

Tot slot is de verzorging van de vissen in de vijver ook een belangrijk punt. Het is raadzaam om het soort vissen dat je wilt, van tevoren te bepalen. Hierdoor kun je betere keuzes maken over de materialen van de vijver. Uiteraard is het juiste soort voedsel voor de vissen ook van belang. Je kunt niet elk soort voer in de vijver gooien, dan is er een kans dat je vissen het niet overleven.

Nu ben jij helemaal op de hoogte van de punten waar je op moet letten, wanneer je een vijver in de tuin wilt aanleggen. Een goed begin is het halve werk en een goed onderhoud maakt de cirkel af!