Zo zorg je ervoor dat je wasmachine langer meegaat

Zo zorg je ervoor dat je wasmachine langer meegaat

Een wasmachine is een vrij dure aanschaf. Wanneer je dus een nieuwe hebt, wil je niet dat deze er al na een aantal jaren mee stopt. Onderhoud is dan belangrijk, maar hoe kun je je wasmachine eigenlijk het beste onderhouden?

Voordat we het over onderhoud gaan hebben, is het misschien fijn om te weten hoe lang je wasmachine ongeveer mee gaat. Volgens de consumentenbond wordt een wasmachine gemiddeld na twaalf jaar vervangen, meestal omdat de wasmachine kapot was en een eventuele reparatie te duur bleek. Daarbij ontstaat meer dan 50% van de mankementen binnen vijf jaar na aanschaf van de wasmachine. Hier hebben we het natuurlijk over nieuwe wasmachines, niet over tweedehands.

Het belang van onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine zo lang mogelijk meegaat, is het dus belangrijk dat je goed voor je wasmachine zorgt. Er zijn verschillende manieren waarop je je wasmachine zo goed mogelijk kunt onderhouden. Wij sommen ze hieronder voor je op, zo weet je zeker dat je wasmachine zo lang als maar mogelijk is meegaat.

De plaats van je wasmachine

Je hebt er misschien nooit over nagedacht, maar de plek waar je je wasmachine wegzet, kan al van invloed zijn op de levensduur van je wasmachine. Zo kun je deze beter niet op een plek zetten waar het vaak erg koud komt. De temperatuur moet boven de 0 graden Celcius blijven. Nu zul je daar gelukkig niet zo veel last van hebben, wanneer je wasmachine binnen staat, maar let ook op de vochtigheid van de locatie. Ook vocht is namelijk slecht voor je wasmachine.

Was met een volle trommel

Het is beter voor je wasmachine als je trommel vol zit als je een was draait. Het is niet alleen energiezuiniger, je krijgt je was ook beter schoon. Prop je machine echter niet helemaal bomvol, een te volle wasmachine overbelast de schokbrekers en lagers. Bij katoen moet je een hele flinke vuist aan ruimte over hebben, bij fijne was mag de trommel nog iets minder vol.

Het juiste vulgewicht

Dit is niet zozeer een tip voor het onderhoud van je wasmachine, maar meer logisch nadenken. Een wasmachine gaat sneller stuk als je er veel mee wast. Ben je dus met een gezin van vijf, maar heb je een wasmachine van maximaal 7 kilo, dan moet je waarschijnlijk veel wassen en zal je machine snel stuk gaan. Daarom kun je in dat geval beter voor een grotere wasmachine kiezen. Als je maar met twee personen bent kun je beter voor een kleinere machine gaan. Je hebt dan namelijk veel minder was en je wilt wel de trommel steeds goed kunnen vullen.

Was met zacht water

Zacht water is niet alleen veel beter voor je kleding, het is ook nog eens veel beter voor je wasmachine. In hard water zit veel meer kalk dan in zacht water. Kalk blijft in de leidingen van je wasmachine zitten, waardoor het langer duurt voordat het water in je wasmachine is opgewarmt. Het opwarmen van je wasmachine kost dan veel meer energie en het kan zelfs zijn dat je verwarmingselement er, na verloop van tijd, stuk van gaat.

Gebruik je dus zacht water bij het wassen dan wordt niet alleen je wasgoed daar zachter van, maar heeft je wasmachine ook nog eens veel minder last van kalkaanslag. Zacht water is heel makkelijk te verkrijgen door een te installeren. Deze filtert een groot deel van het kalk uit het water. Er zijn verschillende bedrijven waar je een waterontharder bij kunt bestellen en door kunt laten installeren. Zo specialiseert Soft Water Systems zich in de beste ontkalkingssystemen. 

Het onderhoud

Dan zijn we nu bij het werkelijke onderhoud van je wasmachine aangekomen. Draai één of twee keer per maand een kookwas (90 tot 95 graden Celcius) met een professioneel reinigingsmiddel. Dit ontkalkt en ontvet je wasmachine. Daarbij wordt ook vetluis hiermee verwijderd, mocht je daar last van hebben.

Onderaan je wasmachine zit een pluizenfilter, het is belangrijk om deze minimaal om de vijf wasbeurten even schoon te maken. In dit filter kunnen namelijk muntjes en andere objecten in terechtkomen. Hierdoor kan je wasmachine verstopt raken, waardoor de afvoerpomp niet meer goed werkt.

Als laatste is het belangrijk dat je de deurrubbers goed schoonmaakt, dit zijn namelijk grote verzamelaars van vuil. Als de rubbers vies worden, kunnen ze, na verloop van tijd, hard worden en zelfs scheuren. Je wasmachine sluit dan niet goed meer en gaat dan dus lekken. Je kunt de rubbers makkelijk schoonmaken met wat schoonmaakmiddel met water en een zachte kwast of tandenborstel. Maak vooral goed schoon tussen de rubbers, daar gaat vaak het meeste vuil tussen zitten.