Voor een lange tijd hebben we aardgassen gebruikt om onze woningen te verwarmen, maar deze beginnen nu met best een vaart op te raken. Dit betekend dus dat we alternatieve verwarming moeten zoeken, en hoe sneller je dit doet, hoe beter. En zo kan je ook een stuk duurzamer wonen! Hier zijn drie opties.
Geothermie
Ook wel aardwarmte te noemen, geothermie is een natuurlijk alternatief omdat het warmte direct uit de aarde haalt. Met een pomp word water diep uit de bodem gepompt, wat al snel zo rond de 100 graden warm is. Door een warmtewisselaar word de warmte uit dit water verdeeld onder verschillende huishoudens en kan het zijn werk doen. Het water honderden meters omhoog pompen kost uiteraard energie, maar met een geothermische bron kun je veel huishoudens tegelijk verwarmen, en heeft een relatief kleine ecologische voetafdruk.
Synthetisch gas
Synthetisch gas, ook wel syngas genoemd is een goede vervanger voor fossiel aardgas. Het heeft namelijk dezelfde eigenschappen maar word gemaakt uit waterstof en kooldioxide, wat uit overtollige duurzame elektriciteit word gehaald. Het kan dus gemaakt worden vanuit zonne- en windenergie. Het grote nadeel aan synthetisch gas is wel dat er veel ondergronds aangepast moet worden om dit gas goed onder huizen te verdelen. Er zijn opties mogelijk, maar over het algemeen word dit meer gebruikt als ondersteuning van bijvoorbeeld geothermie of door grote fabrieken.
Warmtepomp
Een warmtepomp is doet in principe wat je cv-ketel doet, maar dan elektrisch. Denk aan een koelkast maar dan andersom. De pomp zuigt de warmte vanuit buiten, uit grondwater of de aardbodem en blaast deze het huis in. Omdat hij volledig elektrisch is en dus geen gas gebruikt, is een warmtepomp een erg duurzaam alternatief op een gewone CV ketel. Uiteraard moet je wel in beschikking zijn van duurzame elektriciteit om hier veel baat uit te halen. Een warmtepomp vormt een goede combinatie met bijvoorbeeld zonnepalen.
Voor meer handige tips kan je ook eens op woonkanjer.nl of voorvrouwenblog.nl kijken!
Bedankt voor de goede tips om een huis duurzaam te verwarmen. Mijn man en ik hopen volgend jaar ons droomhuis te laten bouwen en willen hiervoor een duurzaam aannemersbedrijf inschakelen. Duurzaamheid vinden wij allebei erg belangrijk, we willen de natuur niet onnodig uitputten. Het is goed om te weten dat een warmtepomp een goede optie kan zijn in combinatie met zonnepanelen, dat zullen we aan onze aannemer voorleggen als we met het ontwerp aan de slag gaan!