3 tips om een schilderij op te hangen

3 tips om een schilderij op te hangen

Een schilderij ophangen is in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk tal van mogelijkheden om deze aan de muur te bevestigen en daarnaast is het vaak een uitdaging om het op de juiste plaats en hoogte te hangen. Veel mensen verkijken zich hier dan ook lelijk op met alle gevolgen van dien. Daarom geven we in dit blog 3 tips om een schilderij op te hangen.

Hang een schilderij op zonder boren

Ga je een schilderij op de ouderwetse manier ophangen, dus door middel van boren en schroeven, dan kan het gebeuren dat je misschien wel met wat “extra luchtgaten” komt te zitten voordat het schilderij op de juiste plaats hangt. Je hoopt dan natuurlijk dat het schilderij daar mooi overheen hangt zodat het voor de buitenwereld niet zichtbaar maar je zal de eerste niet zijn waarbij dit niet helemaal lukt. Zeker als je meerder schilderijen bij elkaar wilt gaan ophangen is boren en schroeven niet zo’n heel goed idee. Het alternatief is een zogenaamd Schilderij Ophangsysteem . Bij dit railsysteem kun je door middel van de bijbehorende ophanghaken en koorden kun je eindeloos wanddecoraties toevoegen, verplaatsen of verwisselen zonder dat je daar gereedschap, schroeven of spijkers voor nodig hebt! 

Bepaal waar en op welke hoogte je het schilderij wilt ophangen

Veel mensen hebben de eigenaardige gewoonte om een schilderij behoorlijk hoog te hangen, een gevalletje, the sky is the limit……. Te laag is natuurlijk ook geen gezicht. Om de juiste hoogte te bepalen kun je het beste de musea hoogte aanhouden. In musea hangt het midden van een schilderij vaak tussen de 140 en 150 centimeter vanaf de grond. Dit noemt men de zichthoogte. Wanneer je het midden van een schilderij op deze hoogte hangt kun je zowel zittend als staand genieten van het schilderij. Een andere vuistregel bij het ophangen van een schilderij is om de bovenkant van het schilderij niet hoger dan 200 centimeter van de grond te hangen.

Zorg dat je altijd met zijn tweeën bent bij het ophangen van schilderijen

Als je in je eentje schilderijen gaat ophangen zit je vaak met het probleem dat je er te dicht op zit waardoor je maar lastig kunt zien of je de juiste hoogte te pakken hebt. Daarnaast wordt het bekijken of het schilderij überhaupt mooi staat op de plek die jij in gedachten had erg lastig.  Zorg dus altijd dat je met twee personen bent om een schilderij op te hangen. Bijkomend voordeel hiervan is dat je een extra set handen hebt. Zo kan de één bijvoorbeeld zijn of haar vinger op de juiste positie houden terwijl de ander de plek aftekent. Ga je toch alleen aan de slag? Plak dan eerst heel voorzichtig met een klein stukje tape een krant ter grootte van het schilderij op de muur en doe een paar stappen terug. Op deze manier kun je dan goed zien of je de juiste hoogte te pakken hebt.