3 tips om van je huis een fijner thuis te maken

3 tips om van je huis een fijner thuis te maken

Wist je dat je omgeving van grote invloed is op je gemoedstoestand? Dit jaar spenderen we veel meer tijd in huis dan normaal. Daarom is het nu – meer dan ooit – belangrijk om van je huis een fijn thuis te maken. Natuurlijk kan je helemaal losgaan met nieuwe meubels en liters verf. Maar ook kleine(re) trucjes kunnen een groot verschil maken. In dit artikel delen we er 3 met je!

Schoonmaken & opruimen

Oké oké, schoonmaken is waarschijnlijk niet je favoriete vrijetijdsbesteding. Toch is de ‘beloning’ de inspanning helemaal waard! Een rommelige omgeving werkt namelijk stressverhogend. Vind je het lastig om spullen weg te doen? Volg dan de filosofie van opruimgoeroe Marie Kondo: Geeft het item je een blij gevoel? Dan mag het blijven. Is het antwoord nee? Dan gaat het regelrecht de container in.

Een schoonmaakbeurt is niet alleen goed voor je mentale gesteldheid. Ook je fysieke gezondheid profiteert ervan. Stof kan namelijk leiden tot allergische reacties of irritaties. In de meeste huishoudens worden grote oppervlakten wel geregeld van stof ontdaan. De vloer en de bank bijvoorbeeld. Maar hoe zit het met lampen en jaloezieën? Grote kans dat deze plekken steevast worden vergeten. Jammer, want zo hopen zich stilletjes enorme stofnesten op.

De juist lichtinval

Licht is zeer bepalend voor onze gezondheid. Wie overdag meer daglicht tot zich neemt, slaapt ‘s avonds beter. En ‘s avonds geldt dan weer het tegenovergestelde: Wie de slaap probeert te vatten in een donkere slaapkamer, is meestal succesvoller dan iemand die dit in een lichte kamer probeert. Zorg dus voor een goede controle over de lichtinval in jouw woning. De beste manier om dit te regelen is is middels raambekleding.

In woonkamers is het raadzaam om voor lichtdoorlatende stoffen te kiezen. Vitrages bijvoorbeeld. Zo komt er overdag voldoende daglicht binnen, maar zorg je tegelijk voor de nodige privacy. ‘s Avonds meer privacy? Combineer de lichtdoorlatende raamdecoratie dan met een verduisterende optie. Rolgordijnen bijvoorbeeld. Of ga voor een twee in één oplossing: het duo rolgordijn verduisterend. Op de slaapkamer is verduisterende raamdecoratie een must. Bovendien is ook maatwerk van groot belang. Zo beperk je lichtinval langs de zijkanten. Een populaire keuze voor de slaapkamer is het rolgordijn op maat.

Geuren

Tot slot is ook geur belangrijk voor je geest. Geur is van alle zintuigen het meest gelinkt aan herinneringen. Dus heb je goede herinneringen aan je vakanties naar de Franse Provence? Grote kans de geur van lavendel dan voor een blij gevoel zorgt. Of misschien doet de geur van appeltaart wel wonderen voor je humeur. Bijvoorbeeld omdat je moeder deze geregeld bakte? In dat geval geeft deze geur je waarschijnlijk een gevoel van geborgenheid. Van beide geuren plus nog vele andere aroma’s bestaan geurkaarsen.  

Denk behalve aan geur toevoegen ook aan geur elimineren. Zo kunnen zich In oude gordijnen kunnen over de jaren nare geurtjes hechten. Sigarettenrook of huisdieren luchtjes bijvoorbeeld. Gelukkig kunnen de meeste gordijnen gewoon in de was. Raadpleeg hiervoor altijd het wasetiket. Helpt een schoonmaakbeurt niet? Dan wordt het misschien tijd voor nieuwe raamdecoratie.