Een duurzame tuin aanleggen? Lees onze tips

Een duurzame tuin aanleggen? Lees onze tips

Het de huidige klimaatverandering zijn we allemaal steeds meer bezig om duurzaam door het leven te gaan. Hoewel veel mensen het teveel moeite vinden om een duurzame tuin te creeëren, vinden de inwoners van Australië en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld dat elke stap die je doet de moeite waard is om een duurzame tuin te creëren. Een duurzame tuin die niet alleen voor je planten zorgt, maar de hele planeet helpt. Maar hoe kun je een duurzame tuin aanleggen? En wat heb je allemaal nodig voor een duurzame tuin? Hier een aantal tips. 

Zo min mogelijk bestrating

Hoe minder tegels jij in jouw tuin hebt liggen, hoe duurzamer. Het regenwater kan namelijk moeilijker in de grond terechtkomen wanneer de tuin vol met tegels ligt. Wil je wel bestrating in jouw tuin? Ga dan op zoek naar tegels die water kunnen doorlaten. Zo heb je bijvoorbeeld stenen met gaten of stenen met grote voegen zodat het water alsnog naar de grond toe kan. 

Duurzame verlichting

Je wilt natuurlijk ook dat jouw tuin goed verlicht is, zodat je hier ‘s avonds ook niet lekker kunt zitten. Kies daarom voor duurzame led tuinverlichting. Led verlichting verbruikt namelijk tot 90% minder energie dan gewone lampen. Door dit lage energieverbruik is er ook minder CO2 uitstoot. Bovendien kent led verlichting nog meer voordelen. Spaarlampen veroorzaken namelijk straling en kunnen enige gevaren met zich meebrengen. Led lampen daarentegen hebben een lager vermogen en brengen daardoor minder gevaren met zich mee.

Planten

We hadden het net al even over tegels in de tuin, maar de ideale situatie is een combinatie tussen beplanting en tegels, waarbij planten de overhand nemen. Varieer met de soort planten en zorg dat er het hele jaar door planten in jouw tuin staan te bloeien, want dat is goed voor de insecten. Kies daarom voor inheemse plantensoorten die van nature in west-Europa voorkomen en kies niet voor een olijvenboom of palm. Deze hebben namelijk kunstmest nodig en dat is dan weer niet duurzaam. Een tuin bodem met een combinatie van bacteriën, schimmels en gisten activeert het leven van insecten en wormen in de bodem en daardoor nemen planten hun voeding beter op. Voor de beplanting kun je kiezen uit prachtige hortensia´s, lavendel of gewoon eenvoudige coniferen en buxussen.       

Duurzame tuinmeubels

De meeste tuinmeubels zijn gemaakt van plastic of kunststof. Wil je een duurzame tuin aanleggen? Kies dan ook voor duurzame tuinmeubels gemaakt van beton of hout. Houten meubels kun je bovendien ook heel goed zelf maken!