3 tips om veilig te verbouwen

3 tips om veilig te verbouwen

De coronacrisis gaf voor veel mensen aanleiding om hun huis eens onder handen te nemen. Eindelijk hadden we weer tijd over om de zolder op te ruimen, nieuwe bloemetjes in de tuin te planten en de muren een likje verf te geven. Anderen zitten echter te twijfelen om het grootser aan te pakken. Is het juist nu niet de beste tijd om de uitgestelde verbouwing plaats te laten vinden? De bouwplannen liggen namelijk al maanden op de plank, wachtend tot deze uitgevoerd gaan worden. Aan ideeën is er dus zeker geen gebrek, waardoor het nu tijd is om de nodige voorbereidingen te treffen om van deze ideeën werkelijkheid te maken. Echter, waar moet je hierbij op letten?

1. De ene schroef is de ander nog niet

Wanneer je gaat verbouwen, is het van belang dat je over de juiste materialen en gereedschappen beschikt om een professioneel eindresultaat te realiseren. Zo is het niet de bedoeling dat je met een botte zaag te werk gaat of ervan uitgaat dat alle schroeven hetzelfde zijn. Waar je namelijk voor de ene klus een gipsplaatschroef nodig hebt, zul je bij een volgend project juist vlonderschroeven nodig hebben. Wees je dus bewust van het doel van de materialen en gereedschappen, waarmee je te werk gaat!

2. Wees én kijk scherp

De bouwtekeningen zijn niet voor niets gemaakt en zijn meer dan een richtlijn tijdens een verbouwing. Het is daarom belangrijk dat je de bouwtekeningen nauwkeurig bestudeert. Vergeet dus vooral niet je lenzen als je gaat klussen! Om irritaties te voorkomen is het daarom goed om naast je lenzen ook een bouwvakkersbril te dragen. Het schoonmaken van de daglenzen is goed om irritaties te voorkomen, maar splinters blijven ook een factor. Draag dus lenzen én een bouwvakkersbril.

3. Draag beschermende kleding

Het stereotype bouwvakker staat er bekend om dat hij of zij laks omgaat met beschermende kleding en hulpmiddelen. Desondanks zijn geluidsdichte oordoppen, beschermende handschoenen en stevige schoenen tijdens een verbouwing geen overbodige luxe! Ze voorkomen namelijk dat jij je bezeert of openhaalt tijdens het klussen en kunnen je beschermen bij ongevallen.