4 tips voor het boren in metaal

4 tips voor het boren in metaal

Boren lijkt in eerste opzicht heel makkelijk en dit kan ook het geval zijn bij boren in hout of steen, maar als het op boren in metaal aan komt worden er vaak veel fouten gemaakt en eindigt het in een slecht resultaat. Boren in metaal is namelijk ook het type metaalbewerking waar de meeste beginners maar ook gevorderden veel fouten maken. Echter zijn de meeste fouten makkelijk te voorkomen met de juiste kennis. In dit artikel zullen we je informatie geven die je helpen bij het voorkomen van het maken van deze fouten.

Heb de juiste boor en een scherp geslepen boor
First things first, heb je wel de juiste boor om in metaal te boren? Geen paniek, tegenwoordig kunnen de meeste boren ook in metaal boren, maar er zijn ook genoeg boren die dit niet kunnen. Daarom is het belangrijk om vooraf te weten of jouw boor wel in metaal kan boren. Het is ook super belangrijk om te boren met een scherpe boor, anders kun je niet goed boren waardoor het resultaat niet mooi wordt en waardoor je makkelijker wegglijdt.

Zorg voor stabiliteit

Het is belangrijk dat je het materiaal in een stabiele stand hebt, anders kan het materiaal instabiel zijn wanneer je gaat boren, hierdoor wordt het materiaal beschadigd en dit wil je natuurlijk niet hebben. Aangezien metaal vaak glad is, gebeurt dit helaas vaak. Je kunt het materiaal vastzetten door middel van klemmen. Naast het materiaal moet je er ook voor zorgen dat jij en de boor stabiel blijven tijdens het boren. Een extra tip: sla voordat je gaat boren alvast een puntje in het metaal, dit zorgt ervoor dat de boor minder snel wegglijdt.

Boor niet in één keer

Veel mensen proberen het boren altijd in een keer te doen, dit resulteert dan in een oververhitte boor en een slecht resultaat omdat er spanen in de weg kwamen te zitten. Je boor wordt namelijk steeds warmer door de wrijving en wanneer deze oververhit wordt, slijt je boor ook sneller. Daarom moet je tijdens het boren af en toe je boor eruit halen, deze goed koelen met boorolie (zorg dat het puntje van de boor goed gekoeld wordt). Daarnaast is het verstandig om voor te boren, zo is het niet erg als je een foutje maakt, aangezien het gat toch groter moest zijn (dit is bovendien ook goed aangezien je hierdoor minder snel wegglijdt).

Gebruik een korte boor en boor op een relatief lage stand

Het kopje zegt het al, gebruik een korte boor en boor op een relatief lage stand, maar waarom? Een korte boor zorgt ervoor grotendeels voor dat je meer controle hebt over de boor, waardoor je minder snel fouten maakt. Daarnaast is het verstandig om op een laag toerental te boren omdat het moeilijk is om metaal te boren op een hoge stand. Tip: begin op een super lage stand en voer het toerental langzaam op wanneer je merkt dat het goed gaat. Wanneer het dan weer minder goed gaat, verlaag je de stand weer.