5 tips om duurzamer te bouwen: van stroomvoorziening tot afvalverwerking

5 tips om duurzamer te bouwen: van stroomvoorziening tot afvalverwerking

 In de bouwsector is nog veel terrein te winnen als we de klimaatdoelstellingen willen bereiken. Gelukkig zijn er genoeg initiatieven en nieuwe technieken om de verduurzaming van de bouwplaats te versnellen. Vleermuisvriendelijke verlichting, hybride aggregaten, het recyclen van beton, megabatterijen, noem het maar op. Hoe kunt u het beste gebruik maken van deze middelen om geluid, uitstoot en energieverbruik te verduurzamen? In dit artikel geven we u 5 tips voor het verduurzamen van de bouwplaats. 

Geluidsoverlast: bouwen in stilte met batterijcontainers en geluidswanden

Geluid is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij schade aan het milieu. Toch raken veel dieren zoals vleermuizen en insecten de weg kwijt door geluidsoverlast. U kunt zich misschien wel voorstellen dat een ronkende aggregaat veel van de onderlinge communicatie van vogels en insecten kan verstoren. Om dit te voorkomen kunt u ook een hybride aggregaat of batterijcontainer inzetten. Een hybride aggregaat hoeft maar enkele uren aan te staan om de accu op te laden. Daardoor blijft de generator voor het grootste gedeelte van de dag stil terwijl de accu stroom levert. En u bespaart ook nog brandstof en uitstoot doordat de generator niet continu hoeft te draaien. Met een batterijcontainer met zonnepanelen heeft u daar helemaal geen omkijk meer naar. 

Afval scheiden: plaats een milieustraat en hergebruik waar mogelijk

Veel bouwbedrijven doen het al jaren, maar nog steeds zijn er bouwplaatsen waar afval niet gescheiden wordt. En dat terwijl dit een makkelijke stap is voor het verduurzamen van de bouw. Door het afval netjes te scheiden, kunt u het verantwoord laten afvoeren en houdt u overzicht in materialen die u direct kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld houten plaatmateriaal. Er zijn ook verschillende initiatieven om beton te recyclen. Deze partijen recyclen lokaal beton uit sloopwerkzaamheden en bouwafval. 

Energiebesparing: minder energieverbruik = kleinere CO2-voetafdruk

Wilt u uw stroomvoorziening verduurzamen? Dan is het slim om eerst te onderzoeken of u het energieverbruik kunt inperken. En voor hetzelfde geld scheelt dit u het huren van extra zonnepanelen. Is uw bouwkeet optimaal geïsoleerd? Gebruikt u uitsluitend ledlampen? Kunt u spanningsval beperken door een efficiëntere indeling van de elektra te maken? Als u zeker wilt weten of uw elektra optimaal is ingericht, kunt u advies vragen aan verschillende specialisten. RECO Materieelverhuur biedt deze calculatie-service en het juiste materieel zodat u zoveel mogelijk energie kunt besparen. 

Uitstoot verminderen: stroomvoorziening met zonnepanelen en batterijcontainers

Om de uitstoot van de werkzaamheden en voorzieningen wilt verlagen is de energievoorziening de beste plek om te beginnen. Zeker als u een aggregaat nodig heeft. U kunt er dan ook voor kiezen om een battery pack of batterijcontainer te huren in combinatie met zonnepanelen. Daarmee heeft u genoeg stroom om zonder netaansluiting te starten met uw bouwproject. Geen ruimte voor genoeg zonnepanelen? Dan kunt u ook een hybride aggregaat inzetten. Daarmee kunt u de uitstoot tot 80% reduceren doordat de aggregaat niet continu hoeft te draaien. 

Bouwmaterieel huren: meer flexibiliteit, minder verspilling van grondstoffen

Wat we vaak over het hoofd zien is dat het huren van materieel op de lange termijn eigenlijk veel voordeliger en duurzamer is dan wanneer u het zelf koopt. Neem bijvoorbeeld een aggregaat. Voor het eerste project is het misschien een geweldige oplossing, maar op het tweede en derde project is uw stroombehoefte anders. Dat kan u duur komen te staan met onderhoud, brandstofkosten, opslagkosten, keuringen, etc. Een goede partij waarbij u materieel kunt aanvragen is RECO. Hier kunt u namelijk de complete bouwplaats laten inrichten van stroomvoorziening met batterijcontainers en zonnepanelen tot ledlampen en optimaal geïsoleerde huisvesting