Scandinavisch wonen doe je zo!

Scandinavisch wonen doe je zo!

Kan jouw interieur wel een update gebruiken? En houd je van rust, maar niet van steriel? Dan is de Scandinavische woonstijl iets voor jou! Een Scandinavisch interieur is zowel rustig als gezellig. Hoe je deze balans in je eigen huis creëert? Dat leggen we je uit aan de hand van vier pijlers!

Kleurgebruik

Vrijwel elke interieurstijl begint met een kleurenpalet. Zo ook de Scandinavische woonstijl. In een Scandinavisch interieur zie je allereerst veel wit. Andere basiskleuren zijn zwart- en grijstinten. Neig je meer naar het minimalistische? Dan kun je het bij deze kleuren houden. Mag het geheel wel wat gezelliger? Breid het kleurenpalet dan uit met natuurlijk pasteltinten. Lichtgroen of lichtblauw bijvoorbeeld.

Materialen

Binnen die Scandinavische woonstijl zien we vooral materialen uit de directe omgeving. Aangezien Scandinavië een dicht bebost gebied is, wordt er veel gebruik gemaakt van hout. Denk aan houten vloeren en houten tafels. Maar ook aan houten wandpanelen en houten jaloezieën. Ga het liefst voor lichte houttinten met een natuurlijke uitstraling. Kies dus liever voor hout met nerven in plaats van een gladde afwerking. De basis voor een Scandinavisch interieur ligt in de natuur. Daarom zien we ook veel wol en leer. Schapenvachten of dierenhuiden bijvoorbeeld.

Meubilair

Scandinavisch meubilair is in de eerste plaats functioneel. Ook kwaliteit staat hoog in het vaandel. Scandinaviërs trekken dan ook gerust de portemonnee voor een meubelstuk van gerenommeerde designers. Deze topstukken gaan vervolgens decennia mee. Scandinaviërs kopen dan ook niet elk jaar nieuwe meubelstukken. Daarmee is de Scandinavische woonstijl tevens een duurzame woonstijl. De meeste meubelstukken van Scandinavische afkomst kennen een slank design. Slanke poten of een dun tafelblad bijvoorbeeld. Dit slanke ontwerp zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Dit creëert een rustige ambiance.

De kunst van het weglaten

Je hebt vast weleens van de uitspraak ‘less is more’ gehoord. Deze uitspraak is enorm van toepassing op de Scandinavische woonstijl. Een bonte verzameling van tierelantijntjes is uit den boze. Kies in plaats daarvan je woonaccessoires zorgvuldig uit. Dit wordt ook wel de kunst van het weglaten genoemd. Ook hierbij geldt dat je best mag investeren in een aantal topstukken. Klassiekers zoals de ‘Bird’ van Normann Copenhagen of de ‘Wooden Hand’ van HAY bijvoorbeeld.

Geschreven in opdracht van Solano Wonen.