5 tips voor het veilig werken op hoogte

5 tips voor het veilig werken op hoogte

Wie regelmatig op hoogte werkt, weet dat het vooral ook belangrijk is om veilig te werken. Maar toch denken we daar vaak vrij makkelijk over. En ook weten we soms niet hoe we onszelf op goede wijze kunnen beveiligen. Wist je eigenlijk ook dat het vanuit de Arbo verplicht is? En dat je wanneer je je niet aan de regels houdt, je soms een flinke boete riskeert. In deze blog zetten we alle Arbo regels even voor je op een rij. Zo weet je precies aan welke regels je je moet houden en waarom.

Maak een risico inventarisatie

In een risico inventarisatie leg je vast welke risico’s er zijn en hoe je daarmee omgaat. Zo krijg je inzicht in het risico profiel en de aandachtspunten. De risico’s geef je daarbij een prioritering op basis van de hoogte van risico. De risico’s met het hoogste profiel los je daarbij het eerste op. Maak daarnaast ook een goede planning van de werkzaamheden. In deze risico-inventarisatie neem je op:

  • De machines, uitrusting, materialen en omgeving van de werkplek.
  • De gevaren, werkhoogte, eventuele afgronden of andere werkzaamheden in de buurt.
  • De soort werkzaamheden, opdracht, duur, frequentie en positie.
  • De kennis van de werknemer, ervaring, leeftijd gezondheid en hoogtevrees.

Zeker de steiger en jezelf

Wanneer je op hoogte werkt, dan is het belangrijk om de steiger op de juiste wijze op te bouwen. Ook moet de steiger zelf gezekerd worden om te voorkomen dat deze omvalt. Transporteer de steiger ook op de juiste wijze bijvoorbeeld door een aanhangwagen te huren. Wanneer je een hoogwerker nodig hebt, dan kun je deze bij Boels huren voor een schappelijk tarief. Let verder ook goed op voorwerpen die naar beneden kunnen vallen. Plaats zware voorwerpen nooit op de rand. En zet bij de steiger zelf een waarschuwingsbord neer. Als laatste zeker je natuurlijk ook jezelf. Daarvoor kun je speciale materialen huren of kopen.

Veilige toegang

Zorg ook voor een veilige toegang voor het werken op hoogte. En geef de medewerkers die op hoogte werken ook de juiste training. Maak ook een goed reddings- en evaluatieplan. Mocht er een aangelijnde medewerker van het dak vallen, dan is direct duidelijk wat er moet gebeuren.

De werkplek zelf

Zorg voor een opgeruimde en overzichtelijke werkplek. Zo kunnen de werknemers niet vallen of struikelen. En werk ook altijd met gekeurde gereedschappen, persoonlijke beschermingsmiddelen en de juiste gecertificeerde valbeveiliging. Gebruik indien nodig ook gecertificeerde hekwerken. En zorg als laatste ook voor valbeveiliging van gereedschappen. Zo zijn voorbijgangers beschermd tegen vallende objecten. 

Materialen

Gebruik altijd stevige en gecertificeerde ladders. Plaats deze op een stevige ondergrond die niet glad is. Scherm alle wand- en vloeropeningen af en neem zelf geen onnodige risico’s. Vaak komt een ongeluk veel vaker door ons eigen gemakzuchtige of onverantwoordelijke gedrag. Zorg dus goed voor jezelf, zeker wanneer dit je bron van inkomsten is. Gebruik alleen een valbeveliging wanneer er ook echt mee geoefend is. Zo weet je zeker dat je werknemers deze ook op de juiste wijze gebruiken.