Aanhanger kopen: geremd of ongeremd?

Aanhanger kopen: geremd of ongeremd?

Wil je een nieuwe aanhanger kopen, maar vraag je jezelf af of je moet kiezen voor een geremd of ongeremd model? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van waarvoor je de aanhanger wilt gebruiken. Lees in dit artikel het verschil tussen een geremde en ongeremde aanhangwagen. 

Wat is het verschil tussen geremd en ongeremd?

Bovenstaande vraag zien we regelmatig voorbij komen. Daarom hebben we besloten om antwoord op deze vraag te geven. Het verschil tussen een geremde en ongeremde aanhanger zit hem in de aan- of afwezigheid van een as met een remsysteem. Dit remsysteem bestaat uit geremde wielen en een oploopremsysteem.

Geremde aanhanger

Het oploopremsysteem bij geremde aanhangwagens werkt als volgt: wanneer je met het trekkend voertuig remt, dan wil de aanhanger eigenlijk doorrijden, waardoor de aanhangwagen met de dissel tegen de auto drukt. Dit zorgt ervoor dat er een negatieve kracht op de dissel ontstaat, waardoor de oplooprem schuifbuis inschuift met als gevolg dat deze tegen de remstang drukt. Deze remstang staat in verbinding met de remkabels die naar de wielen van de aanhanger leiden. Bij een geremd model wordt de duwbeweging van de aanhanger omgezet in een trekbeweging, waardoor de aanhangwagen wordt afgeremd.

Ongeremde aanhanger

Bij een ongeremde aanhanger moeten de remmen van het trekkend voertuig de beladen aanhanger mee afremmen. Als je kiest voor een ongeremde aanhanger is het noodzakelijk om eerste goed de papieren van je auto door te lezen om te weten hoeveel gewicht er maximaal getrokken mag worden. 

Aanhanger kopen

Nu je weet wat het verschil is tussen een geremde en ongeremde aanhanger kan je beginnen met je zoektocht naar een geschikte aanhangwagens. De marktleider op het gebied van aanhangers is Hapert. Dit Nederlandse merk staat bekend om de betrouwbare, robuuste en stevige aanhangers van absolute topkwaliteit. Als je op zoek bent naar een aanhanger die nog jarenlang meegaat dan adviseren wij om zeker voor een Hapert aanhanger te kiezen. Bekijk alle Hapert modellen op hun website. Laat je gerust adviseren door de experts.