Alles over duurzaam bouwen en verbouwen

Alles over duurzaam bouwen en verbouwen

Bij het duurzaam bouwen denken we vaak aan energiezuinig bouwen maar het is meer dan dat. Bij het ontwikkelen van nieuwe gebouwen staat respect voor de mens, en voor het milieu op de eerste plek.  Het vraagt van tevoren ook een bepaalde aanpak waarbij je bewuste keuzes moet maken. Duurzame gebouwen hebben als doel meer energiezuinig te zijn in het gebruik. Dit is vaak ook een stuk gezonder dan als het gewoon wordt gebouwd. 

Duurzaam bouwen

Bij het duurzaam bouwen staat energiezuinig te werk gaan boven aan. Maar de volgende punten zijn ook erg belangrijk:

  • Eerst goede plannen maken.
  • Duurzame materialen gebruiken.
  • Zorgen voor een gezonder binnenmilieu.
  • Kies er niet te snel voor om een gebouw te slopen.
  • Als je dan toch gaat slopen moet het milieuvriendelijk uitgevoerd worden.

Voordat je gaat beginnen met het bouwen moeten er eerst goede plannen gemaakt worden. Zodat je tijdens de bouw niet voor verrassingen komt te staan. Zo kun je ook plannen maken die ervoor kunnen zorgen dat je extra subsidie krijgt voor het bouwen.

Bij het gebruiken van duurzame materialen kun je bijvoorbeeld denken aan bamboe, gerecycled metaal, natuursteen, herwonnen hout enz.

Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met het milieu en de gezondheid van eventuele latere bewoners/gebruikers. Een gezonder binnenmilieu is erg belangrijk, wij mensen zijn gemiddeld 85% van onze tijd binnen. Een ongezond binnenmilieu kan lijden tot verschillende gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en in extreme gevallen tot astma en longkanker. Deze klachten kunnen komen door chemische stoffen uit poetsproducten, of uit bouwmaterialen en ook uit verf kunnen deze stoffen vrijkomen. Maar ook door vocht vanuit de douche of het koken. Door goed te ventileren en verluchten kun je deze klachten al aanzienlijk verminderen.

Kies er niet te snel voor om een gebouw te slopen maar kijk eerst of er nog andere mogelijkheden zijn. Zo zou je een gebouw eerst nog kunnen renoveren, of kunnen kijken of er een andere bestemming aan gegeven kan worden.

Als er toch wordt besloten om het gebouw te slopen moet er gekeken worden hoe dit zo milieuvriendelijk mogelijk gebeuren kan. Tijdens het slopen worden alle materialen die uit de sloop komen, zo goed mogelijk gescheden zodat ze eventueel later nog opnieuw gebruikt kunnen worden.

Duurzaam verbouwen

Dit is een efficiënte manier van het verlengen van de levensduur van een bedrijf. Het verbouwen kan op veel verschillende manieren. Als je gaat verbouwen is dit het ideale moment om energiebesparende maatregelen te nemen. Zo kun je je huis meer gaan isoleren of je huis aardgasvrij te maken.  Nadat je hebt verbouwd en ervoor hebt gezorgd dat het je nieuwe huis echt “thuis” is geworden moet er dan echt verhuist gaan worden. Daarvoor kun je kiezen om dit zelf te doen of om dit te laten doen. Zo heb je de keus uit verschillende verhuisbedrijven die je kunt inhuren zoals bijvoorbeeld verhuisbedrijf Den Haag. Deze staat goed bekend in de omgeving Den Haag en zij hebben jarenlange ervaring.