Bouwkundige keuring, geen overbodige luxe

Bouwkundige keuring, geen overbodige luxe

Voor veel mensen is het kopen van een huis een hele stap. Een nieuwe woning kopen kost natuurlijk heel veel geld, en in deze tijd moet je ook nog snel een besluit maken anders is de woning alweer verkocht, nog voor je kunt bezichtigen. Ben je van plan om een wat oudere woning te kopen, dan is het slim om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. 

Waarom een bouwkundige keuring?

Als je van plan bent om een huis te gaan kopen, dan is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen. Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd, met zo’n keuring krijg je duidelijkheid over de staat dan de woning, en andere belangrijke zaken die het bepalende besluit kunnen maken. De keuring dient te allen tijde te worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij die hiervoor is gespecialiseerd. 

Wat houdt een bouwkundige keuring in?

Bij een bouwkundige keuring wordt er voornamelijk visueel gekeken naar de woning. Er worden bijvoorbeeld geen muren, plafond of vloeren weg gesloopt. Er wordt wel gekeken naar de binnen- en buitenkant van het huis, de vloeren, fundering, het dak en de keuken. Een bouwkundige keuring geeft je in alle gevallen inzicht in de staat van de woning. Je weet als koper waar je aan toe bent, en geef je mogelijk de kans om van de koop af te zien als de kosten te hoog oplopen.

Een keuringsrapport

Nadat de keuring is afgerond krijg je van de bouwkundige een keuringsrapport. Een keuringsrapport is een momentopname van de staat van de woning. In het rapport staat welk onderhoud er direct noodzakelijk is om uit te voeren en wat je op de lange termijn kunt verwachten. Dankzij een bouwkundig rapport kun je voorkomen dat je onverwachts voor hoge kosten komt te staan direct en in de toekomst.