De voordelen van een definitief energielabel

De voordelen van een definitief energielabel

Een tijdelijk energielabel is slechts een schatting op basis van standaard kenmerken van de woning. Als je bijvoorbeeld in een jaren 60 woning woont, dan gaat de overheid er standaard vanuit dat jouw muren en vloeren niet geïsoleerd zijn. Via het internet kun je een definitief energielabel aanvragen. Een onafhankelijke partij of inspecteur controleert of alles klopt en vervolgens wordt het energielabel in de landelijke database geregistreerd. 

Definitief energielabel verplicht

Als je je woning te koop gaat zetten is het verplicht om een definitief energielabel te kunnen laten zien. Bij de overdracht van de woning moet je het energielabel ook kunnen overdragen. Doe je dit niet? Dan riskeer je een fikse boete. En dat is enorm zonde, de kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn namelijk lager. 

De voordelen van een hoger energielabel

Uit onderzoek is gebleken dat een woning met een hoger energielabel veel meer waard is. Een huis met energielabel A kan de opbrengst met zo’n zevenduizend euro verhogen. Terwijl een huis met energielabel G de verkoop met gemiddeld veertienduizend euro kan verlagen. Ook is datzelfde uit onderzoek gebleken dat een woning met een hoger energielabel sneller wordt verkocht dan die met een laag label.

Een van de grootste voordelen is de lagere energierekening. Onder andere zonnepanelen en het isoleren van de woning, kan de energierekening enorm verminderen. Ook het laten plaatsen van dubbel glas en andere kozijnen kunnen aanzienlijk schelen in de maandelijkse lasten. Het geld dat je bespaart door de lagere energiekosten die je er op de termijn aan overhoudt, kun je weer investeren in meer zonnepanelen. 

Er zijn op het internet een hoop tools die je kunnen helpen bij het berekenen wat deze besparingen je kunnen opleveren. Daarnaast kunnen de maatregelen die je woning zuiniger maken ook een stuk meer comfort op leveren. Zo kun je minder last hebben van tocht, en minder vocht in de woning.